14 basın meslek örgütünden açıklama: Basının nefesini kesemezsiniz!

İstanbul’daki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç’a uygulanan polis şiddetine karşı 14 basın meslek kuruluşu açıklama yaptı. Gazeteciler yarın yapılacak eyleme davet edildi.

Fotoğraf: Hacı Bişkin
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul Taksim'de hafta sonu düzenlenen ‘Onur Haftası' etkinliğini izleyen Agence France Press (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç'a uygulanan polis şiddetine karşı, 14 basın meslek örgütü ortak açıklama yaptı. Türkiye’de haklarını aramak için sokağa çıkanları takip edip haberleştirmenin gazetecinin kamusal görevi olduğu ifade edilen açıklamada, “Meslektaşlarımız son günlerde tüm toplum adına bu görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalmaya başladı. Yaşananlar çok tehlikeli bir boyuta ulaştı. Taksim’de yapılmak istenen eylemi izlemeye çalışan çok sayıda gazeteci darp edildi, gözaltına alınmak istendi, görüntü almaları engellendi, makinelerindeki görüntüler silinmek istendi. Ama artık gazeteciler görevlerini yaparken ölümle de yüz yüze kalıyor! Bunun son örneği Taksim’deki protestoları takip eden Kılıç’ın uğradığı şiddettir. Haksız ve hukuksuz şekilde Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı meslektaşımızın boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergiledi” denildi.

ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR’DE EYLEM

Bülent Kılıç’a uygulanan polis şiddetinin, Amerika’da bir polis tarafından boğazına çökülerek öldürülen George Floyd’un görüntüleri ile örneklendirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Emniyet güçleri bu hareketleri ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir, nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın bu hakkıdır. Gösterileri izleyen gazetecilerin görüntü almasını engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı genelgesi hukuka ayrılıktan davalıktır. Tüm basın meslek örgütleri bu genelgeye tepkilerini gösterdi, Danıştay’da dava açıldı. Bu şiddet uygulamasının amacı basını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz. Bu kabul edilemez anlayışı şiddetle kınıyoruz. Tepkimizi dile getirmek için tüm meslektaşlarımızı üç ilde valilik önüne kameralarımızı, fotoğraf makinelerimizi, not defterlerimizi bırakarak, şiddeti barışçıl şekilde protesto etmeye çağırıyoruz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Ellerinizi gazetecilerin üzerinden çekin! Bu ablukayı dayanışma ile kıracağız!”

Basın örgütleri tarafından yapılacak eylemler Ankara Valiliği önünde 11.30’da, İstanbul Valiliği ve İzmir Valiliği önünde ise 14.00’de olacak.

Ortak açılama yapan basın meslek örgütleri:
Basın Konseyi
Çağdaş Gazeteciler Derneği
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği
Diplomasi Muhabirleri Derneği
DİSK Basın-İş
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Gazeteciler Cemiyeti
Haber-Sen
İzmir Gazeteciler Cemiyeti
Parlamento Muhabirleri Derneği
Samsun Gazeteciler Cemiyeti
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği
Türkiye Gazeteciler Sendikası
Türkiye Haber Kameramanları Derneği (DUVAR)