128 yıl sonra grev: ABD'de set çalışanları greve gitmeye hazırlanıyor

ABD'de film ve televizyon ekiplerini temsil eden sendika, üyelerinin adil ve güvenli şartlarda çalışma taleplerinin kabul edilmemesi durumunda greve gideceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Tiyatro Sahnesi Çalışanları İttifakı (IATSE), en düşük ücretle çalışan üyelerinin dinlenme ve yemek molaları konusunda stüdyolarla anlaşmaya varılamaması halinde sendika üyelerinin 18 Ekim'de greve başlayacağını duyurdu. 

Adil ve güvenli çalışma koşulları taleplerini karşılayan bir anlaşmaya varılmazsa sendikanın 60 bin üyesi ülke çapında greve başlayacak. Grev, geniş bir film ve televizyon yapımları alanında çekimleri durduracak.

'ÜYELERİMİZ, TEMEL İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINI HAK EDİYOR'

Uluslararası Tiyatro Sahne Çalışanları İttifakı Uluslararası Başkanı Matthew Loeb yaptığı açıklamada, dinlenme ve yemek süreleri konusunda bir anlaşmaya varılmadığı ve en düşük ücretli işçilere ödeme yapılmadığı takdirde grevin Pazartesi günü saat 12:01'de başlayacağını söyledi. Loeb açıklamasında "Bir bitiş tarihi olmadan sonsuza kadar konuşmaya devam edebiliriz. Üyelerimiz artık temel ihtiyaçlarının karşılanmasını hak ediyor" ifadelerini kullandı. 

Stüdyoları temsil eden grubun yayıncısı Jarryd Gonzales, "Bir anlaşmaya varmak için dört tam gün kaldı. Stüdyolar, endüstrinin çalışmaya devam etmesini sağlayacak yeni bir sözleşme için bir anlaşmaya varmak için iyi niyetle müzakere etmeye devam edecek" dedi. 

128 YIL SONRA İLK GREV

Grev kararının hayata geçirmesi halinde, bu, üyeleri arasında görüntü yönetmenleri, kamera operatörleri, set tasarımcıları, marangozlar, saç ve makyaj sanatçıları, animatörler ve daha pek çok kişinin yer aldığı IATSE'nin 128 yıllık tarihinde ülke çapındaki ilk grev olacak.

Sendika üyeleri, aşırı saatlerce çalışmaya zorlandıklarını ve yemek molaları ile makul dinlenme ve vardiyalar arasında yeterli izin verilmediğini belirtti. Sendikacılar ise, en düşük ücretli sektör çalışanlarının yaşamlarını sürdüremeyecek ölçüde ücret aldığını söyledi. Aktarılan bilgilere göre Netflix, Apple ve Amazon gibi yayıncıların daha önceki anlaşmalar uyarınca daha da az ödeme yapmalarına izin veriliyor. (AjansBizim)