125 bin metal işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde anlaşmazlık

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında yürütülen Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde ücret artışı ve sosyal haklara ilişkin anlaşma sağlanamadı. Masadan kalkan Türk Metal Sendikası uyuşmazlık tutanağı tuttu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında görüşmeleri devam ettirilen Türkiye’nin en büyük özel sektör toplu iş sözleşmesi olan Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamadı.

125 bin metal işçisini ilgilendiren görüşmelerin içeriğine ve anlaşmanın neden sağlanamadığına dair açıklama yapan Türk Metal Sendikası, MESS Genel Merkezi’nde devam ettirilen görüşmeler kapsamında 12 Eylül tarihinden bu yana 5 oturum gerçekleştirildiğini, görüşmeler boyunca 49 madde kabul edilirken, 75 maddede ve 2 yönetmelikte anlaşma sağlanamadığını duyurdu.

‘MESS, SENDİKAMIZIN KABUL EDEMEYECEĞİ BİR ÜCRET ARTIŞI TEKLİFİNDE BULUNMUŞTUR’

Türk Metal Sendikası’nın açıklamasında anlaşma sağlanamayan maddelerin başında ücret artışı ve sosyal haklara ilişkin taleplerin olduğu belirtildi. Uzlaşma sağlanamaması üzerine görüşme masasından kalkan ve uyuşmazlık tutanağı tutarak arabuluculuk sürecini başlatan Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada, MESS ile yürütülen toplu iş sözleşmesinin neden anlaşmazlıkla sonuçlandığına dair şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız Türk Metal, bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi, bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket etmiş, çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymamıştır. Türk Metal sözleşmenin masada bitirilmesi için elinden gelen çabayı ortaya koymuştur. Ancak Sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS bugün yapılan oturumda Sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 19,25, 2. yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmiştir.”

‘TÜRK METAL SENDİKASI ÇALIŞMA YAŞAMINDAN TAVİZ VERMEMEYE KARARLIDIR’

Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada, MESS’in zam teklifine karşı, ülkenin ekonomik krizden geçtiği, dövizdeki dalgalanmaların ve artan enflasyonun karşısında hayat pahalılığının yaşandığı hatırlatıldı. Türk Metal Sendikası, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceklerini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır.” (DUVAR)