12 Eylül'den Yeşil Sol Parti'ye: Saffet Uygur vefat etti

12 Eylül öncesinden bu yana sol, sosyalist mücadelede aktif görev alan Saffet Uygur vefat etti. Cenazesi yarın defnedilecek olan Uygur, Yeşil Sol Parti'de Arabulucu olarak görev yapıyordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Yeşil Sol Parti Kurucu üyesi olan ve partide Arabulucu olarak görev yapan Saffet Uygur, geçirdiği kalp ameliyatı sonrası tedavi gördüğü hastanede bugün vefat etti. Uygur'un cenaze töreni, yarın Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii'nde ikindi namazı akabinde gerçekleştirilecek. Uygur, cenaze töreninin ardından Beylikdüzü-Hadımköy yolu üzerindeki Çakmaklı Mezarlığı'na defnedilecek.

SAFFET UYGUR KİMDİR?

Saffet Uygur, 1966’da Trabzon Orman Tekniker Okulunu bitirip Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Giresun Orman İdaresi'ndeki arkadaşlarıyla birlikte yoksul orman köylülerinin, orman işçilerinin sorunlarıyla ilgilenmeye başlayan Uygur, kendi deyimiyle “Kır yoksullarını kendine dert edindi." Merkezi Giresun olmak üzere Orman Köylüleri Derneği’nin kurucularından olan Uygur ve arkadaşlarının önemli hedeflerinden biri orman işçilerinin SSK kapsamına alınması ve sendika kurma hakkına kavuşmasıydı. MC iktidarı sırasında Eskişehir’e sürgün edilen Uygur, orada TSİP Eskişehir İl Örgütüyle tanıştı ve TSİP’e üye oldu.

Ocak 1980’de parti çalışmalarını sürdürmek üzere Bursa’ya giden Uygur, o dönem TSİP’in etkili olduğu Köy-Koop’ta pazarlama müdürü olarak, partide ise il sekreteri olarak göreve başladı. Aynı süreçte kurulan Köylü Birliği’nin de genel sekreter seçildi. Bursa’da 12 Eylül darbesine kadar çok yoğun olarak süren köylü çalışmalarında aktif rol oynadı. Özellikle köylülerin devam eden Maden-İş grevlerini, Tofaş ve Renault grevlerini desteklemek için yoğun bir faaliyet yürüttü.

12 EYLÜL ANAYASASI KARŞITI KAMPANYALARDAN YEŞİL SOL PARTİ KURULUŞUNA...

12 Eylül darbesinden bir yıl sonra İstanbul’a taşınarak yeni koşullarda siyasi çalışmalarına devam etti ve özellikle Bakırköy ve çevresinde 12 Eylül Evren Anayasası'na karşı kampanyalara katıldı. Sosyalistler arasındaki birlik çalışmaları kapsamında yoğun çaba harcayan Uygur, TSİP’in 1991’deki kongresinden sonra SBP içindeki siyasi çalışmalara katıldı. ÖDP’ye kadar giden süreçte parti birliklerinin en yetenekli, en özverili kadrolarından biri olan Uygur, ÖDP’den sonra önce Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) içinde faaliyet yürüttü. 2012 yılında kurulan Yeşil Sol Parti’nin kurucularından biri olarak görev alan Uygur, o tarihten bu yana hem Yeşil Sol Parti içinde hem Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çalışmalarında hem de birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişiklerinde siyasi faaliyetlerine devam etti. Uygur halen Yeşil Sol Parti üyesi olup aynı zamanda partide Arabulucu olarak görev yapıyordu. (DUVAR)