116 yaşına ulaşan Maria Branyas'ın genetiği incelemeye alındı

İspanya'da yaşayan 116 yaşındaki Branyas'ın uzun ömrünün sırrını çözmek ve hastalıklara çare bulmak için kendisinden DNA örnekleri alındı.

Fotoğraf: Guinness World Records
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın kuzeyinde yaşayan 116 yaşındaki Maria Branyas'ın uzun ömrünün sırrını çözebilmek ve yaşla bağlantılı hastalıklara çare bulabilmek için kendisinden kan, tükürük ve idrar örneği alarak genetik araştırma başlatıldı.

Daily Mail'in haberine göre, dünyanın en yaşlı insanı olduğu ifade edilen Branyas'ın işitme ve hareket etmeyle ilgili yaşadığı sorunlar dışında bir sağlık sorunu bulunmuyor.

COVID-19'U VE İSPANYA İÇ SAVAŞI'NI ATLATTI 

Sosyal medya platformu X'i (eski adıyla Twitter) de aktif olarak kullanarak düzenli olarak paylaşım yapan, 2020 yılında Covid-19'u yenen ve ömrü boyunca İspanya İç Savaşı, bir ölümcül deprem ve bir büyük yangını atlatan 'Süper Büyükanne' lakaplı Branyas'ın pek çok yaşıtının aksine kalp ya da hafızayla ilgili bir sorunu yok. Branyas'ın durumu hakkında konuşan Josep Carreras Lösemi Araştırma Merkezi Direktörü ve Barselona Üniveristesi'nde Genetik profesörü Dr. Manel Estellar, "O inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Maria Branyas'tan tükürük, idrar ve kan yoluyla DNA örneği alan Dr. Estellar, evinde yaptığı ziyarete ilişkin olarak, "Kesinlikle çok açık bir zihni var. Daha dört yaşındayken yaşadıklarını inanılmaz bir netlikle hatırlıyor, hiçbir kalp hastalığı emaresi göstermiyor. Onda tek olan hareketle ve işitmeyle ilgili sorunlar" diye konuştu.

'HER GÜN YOĞURT YERİM, TOKSİK İNSANLARDAN UZAK DURURUM'

Dr. Estellar, Branyas'ın uzun yaşamını ne oranda genlerine, ne oranda yaşam tarzına borçlu olduğunu ele alacak. Daha önce nasıl bu kadar uzun yaşayabildiği konusunda konuşan Branyas, her gün doğal yoğurt yediğini ve aşırılıklardan kaçındığını anlatmıştı. 

Her şeyden az az yediğini ve hayatı boyunca hiç diyet yapmadığını söyleyen 116 yaşındaki kadın, "Hiçbir hastalık çekmedim ya da hiç bir ameliyathanede bulunmadım" demişti. X hesabından yaptığı bir paylaşımda ise uzun ömrünün sırrını şöyle anlatmıştı: "Düzen, sakinlik, aile ve arkadaşlarla iyi bir bağ, doğayla bağlantı, duygusal istikrar, çok fazla olumluluk ve toksik insanlardan uzak durmak."

DNA SEGMENTLERİ İNCELENECEK, İLAÇ GELİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILACAK

Öte yandan, Maria Branyas'ın ailesinde pek çok kişinin 90 yaşının üzerini gördüğüne işaret eden Dr. Estellar, bu uzun ömrün genetikle de bir ilgisi olduğu görüşünde. Bu kapsamda, laboratuvarda yapılacak incelemelerde genlerinin Branyas'ı yaşla ilgili hastalıklardan ne derecede koruduğu sorusuna yanıt aranacak.

Söz konusu araştırma kapsamında 6 milyar DNA segmenti incelenecek, buradaki odak noktası ise yaşlanmayla doğrudan ilgili olan 200 gen olacak. Araştırmanın bir amacı da elde edilen verilerin ışığında yaşla bağlantılı hastalıklar ilaç geliştirmek olarak belirlendi. (DIŞ HABERLER)