10 Ekim davasında 13’üncü duruşma: Susun deseniz de anlatmaya devam edeceğiz

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının 13’üncü duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti duruşmayı 17 Şubat'a erteledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla 10 Ekim 2015'te Ankara’da düzenlenmek istenen mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının firari sanıklar yönünden devam eden davasında 13’üncü duruşma başladı.

Katliama ilişkin 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici yönünden devam eden dava Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

‘HÂLÂ SAVCILARIN EKSİKLİKLERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ’

10 Ekim ailelerinin avukatlarından Eylem Sarı Aslandoğan’ın beyanlarıyla duruşma başladı.

Soruşturmanın eksik ve yüzeysel yürütüldüğünü, soruşturma savcılarının sanıkların eylemlerini doğru tanımlamadığını belirten Aslandoğan, “Elimizde olan tüm verileri değerlendirerek gerçek sorumluların açığa çıkması için uğraşıyoruz. Hala savcıların eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz” dedi.

TANIK YETEK: ALLAH’IN DIŞINDA YEMİN ETMEM

Katliama ilişkin tanık olarak SEGBİS sistemiyle Ömer Yetek dinlendi. Mahkeme başkanın “Dosyadaki sanıklardan yakın akrabalık ilişkisi olan var mı” sorusuna Yetek, “Yok efendim” dedi.

Mahkeme başkanının tanıklık için “namusu ve şerefi” üzerine yemin etmesini talep ettiği Yetek, “Allah’ın dışında yemin etmem. Böyle bir yemin etmem” dedi. Mahkeme başkanının “Yemin etmemekte ısrarcı mısınız” sorusu üzerine Yetek, "Bu caiz olmadığı için yemin etmiyorum. Ben Allah'ın dışında yemin etmem. Allah'ın üzerine yemin ederim” dedi. Yetek'in’in “Allah’ın üzerine yemin ederim” sözlerinin ardından tanıklığına geçildi.

Mahkemeye çağrılmış olma sebebinin başka bir dosyadan Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği ifadeden kaynaklandığını belirten tanık Yetek, o ifadenin de kendisine ait olmadığını, polislerin zorla kendine imzalattığını ve şantaj yapıldığını iddia etti.

Mahkeme başkanının tek tek saydığı isimleri “tanımıyorum” yanıtı veren Yetek, “Medya dışında 10 Ekim katliamına dair bir şey bilmiyorum” dedi.

Suriye’ye 2015 Ocak yılında gittiğini, 2017 Aralık ayında Türkiye’ye döndüğünü, burada çalışmadığını, ekonomik olarak hayat uygun olduğu için yaşadığını belirten Yetek, “IŞİD’in medya sorumluluğunu yapmadın mı” sorusuna, “IŞİD’e hiçbir zaman katılmadım, hiçbir eylemini de yapmadım” yanıtını verdi.

Polise verdiği ifadede “10 Ekim eylemini IŞİD üstlenmediği için medyada yer vermedik” dediğini hatırlatılan tanık Yetek, “Ben böyle şey söylemedim. O polislerin hazırladığı, benim de imzaladığım bir şeydi” dedi.

‘MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ’

Avukat Senem Doğanoğulları , “Suriye’de İslami Etüt’lerde IŞİD’i nasıl tarif ettiniz” diye sordu. Tanık Yetek, “IŞİD’i tarif etmedik. Gündemimizde olmadı. Sohbetlerimizde siyaset ve IŞİD yoktu. IŞİD’in varlığından haberdardık” yanıtını verdi.

“IŞİD varken Suriye’ye nasıl geçiş yaptınız?” sorusu üzerine Yetek, “Ben buraya tanık olarak geldim. Sanık olarak yargılamayın” dedi.

Bu sırada mahkeme başkanı tanık Yetek’e hitaben, “Ömer Yetek kendinle ilgili olmayanlara cevap verme” dedi. Salondakiler ve avukatlar mahkeme başkanına tepki gösterdi.

“Sizi tehdit ettiğini söylediğiniz polisler hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu” sorusuna tanık Yetek, “Suç duyurusunda bulunmadım” yanıtını verdi.

Yetek’e, firari sanıklar ve şüphelilerin yer aldığı fotoğraf albümü gösterildi. Yetek, fotoğrafların çoğuna “tanımıyorum” yanıtını verdi.
Fotoğraflarda İlhami Balı’yı tanıdığını belirten Yetek, Suriye’ye geçtiğinde Balı’yı sınırda gördüğünü, para vermediğini söyledi.

10 Ekim ailelerinin avukatları, Ömer Yetek’in mahkemedeki beyanlarının doğru olmadığını belirterek “yalan beyan söylemek” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasını talep etti ve şunlar kaydedildi:

“Bize karşı olan hasmane tavrınızı eleştiriyoruz. Ömer Yetek tehdit edildiğini ifadesinin kendisine ait olmadığını söylüyor. Eğer Yetek doğru söylüyorsa mahkemenizin TEM görevlilerini mahkemeye çağırması gerekiyor. Eğer Ömer Yetek yalan söylüyorsa hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekiyor."

Avukatların, “Emniyet Genel müdürlüğü neden bize bilgi vermiyor. Fransa’daki katliam duruşmasına o dönemin devlet başkanı geldi” ifadelerine karşı mahkeme başkanı, “Burası Fransa Mahkemesi değil” dedi. Mahkeme başkanının bu sözleri de tepkiyle karşılandı.

‘’SUSUN’ DESENİZ DE ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

10 Ekim avukatları duruşmaya ara verilmesini talep etti. Bu talebe karşılık mahkeme başkanı, "Bizim yarın daha işlerimiz var, devam edin öğlenden sonra bitireceğiz. Başka dosyalara bakacağız" dedi. Bu sözlere tepki gösteren Avukat İlke Işık, "Bu dosyaya ilişkin tavrınızı bu kadar net gösterdiğiniz için teşekkür ederiz. Siz ne kadar ‘susun’ deseniz de anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

SEGBİS sisteminde yaşanan sorunun ardından duruşmaya 14.00’e kadar ara verildi.

14’ÜNCÜ DURUŞMA 17 ŞUBAT’TA GÖRÜLECEK

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın firari sanıklar yönünden Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 13’üncü duruşması tamamlandı. Ara kararında firari sanıkların yakalama kararının devamına, yazılan müzekkelerin beklenmesine, Kuteybe Hammet'in dinlenmesine ve hazır edilmesine karar veren mahkeme heyeti firari sanıkların eşlerinin tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. Mahkeme heyeti 14’üncü duruşmayı 17 Şubat 2022 saat 10.00’a erteledi.