'1 milyon TL'lik bir aracı 805 bin TL'ye alabilirdik'

T24 yazarı Murat Batı, özel tüketim vergisinin yeniden değerlenme oranlarına göre düzenlenmesi halinde, özellikle otomobil fiyatlarında düşme yaşanacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Her yıl açıklanan yeniden değerleme oranları, ödenecek vergi, harç ve cezaları da doğrudan etkiliyor. Bu alanlardaki yasal düzenlemelerde, artışın her yıl yapılan yeniden değerleme oranlarına göre yapılacağı yazıyor. 

T24 yazarı Murat Batı, Özel Tüketim Vergisi ve otomobillerin ÖTV tarifesi için yasada böyle bir ibare olmadığına dikkat çekti,  bu durumda yeniden değerleme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğunu belirtti. Batı, bu konudaki en son düzenlemenin 2022 yılında yapıldığını ifade etti, yeni bir düzenleme olması halinde,  "Örneğin 1 milyon TL'lik bir aracı 805 bin TL'ye alabilirdik." diye yazdı. 

Murat Batı'nın "Otomobil fiyatlarını düşürmek Cumhurbaşkanının elinde…" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Vergi mevzuatımızın birçok yerinde mükellef lehine olan vergi dilimleri, maktu istisnalar gibi uygulamalar her yıl doğrudan yeniden değerleme oranının artışına bağlanmıştır. Bu otomatik bir hâl almıştır ve bizim lehimize bir uygulamadır. Ancak otomobiller için uygulanan matrah artışı gelir vergisi dilimi gibi yeniden değerleme oranı kadar her yıl artmamaktadır.

Hatta en son matrah güncellemesi 24 Kasım 2022'de yapıldı. 24 Kasım 2022'de yürürlüğe giren 6417 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı  ile otomobillere ilişkin hem ÖTV matrahları hem de tarifedeki matrah dilimi sayısı artırıldı.

Yani matrah güncellemesi yeniden değerleme oranına bağlı değil tamamen Cumhurbaşkanının keyfiyetine bırakılmıştır.

Ve Kasım 2022'den bu yanadır aynı tarife üzerinden devasa ÖTV ödemekteyiz. Enflasyonun bu denli yüksek olduğu bu günlerde bu tarifenin de gerçeğe uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Bugünden çok fazla uzaklaşmadan otomobillere ilişkin tarifeyi sadece 2022 yılı yeniden değerleme oranı (yüzde 122,93) ve bu yıl için de yüzde 58,46 oranı (YDO) kadar artırırsak aşağıdaki yeni tarifeye ulaşmış olurduk.

Buna göre örneğin motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyen ve satış fiyatı 1 milyon TL olan bir otomobil için şu an 370 bin TL ÖTV ve 167 bin TL KDV ve toplamda 537 bin TL vergi ödenmektedir.

Ancak tarifedeki basamakları sadece son iki yılın yeniden değerleme oranı kadar artırılsaydı bu kez aynı otomobile 208 bin TL ÖTV, 134 bin TL KDV ve toplamda 342 bin TL vergi ödeyip aynı aracı bugün 805 bin TL'ye satın almış olacaktık. Yani aynı aracı bugün 195 bin TL daha ucuza almış olacaktık. Hatta önceki yıllarda da bu basamaklara YDO uygulansaydı aynı aracı bugün çok daha ucuza almış olacaktık." (HABER MERKEZİ)