1 Mayıs İstanbul'da 400 noktada kutlandı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 1 Mayıs'ın İstanbul'da 130 fabrika ve işyerine bağlı 400 işletme ve noktada kutalndığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 1 Mayıs kapsamında yapılan etkinlikler ile ilgili açıklama yaptı. Toplam 130 fabrika ve işyerine bağlı 400 işletme ve noktada 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri gerçekleştiği belirtildi.

"2021 1 Mayıs’ı tüm engelleme çabalarına rağmen işyerleri ve fabrikalar başta olmak üzere kutlanmıştır" denilen açıklamada 1 Mayıs için, "İşçi ve emekçilerin insanca yaşama yetecek ücret, güvenceli çalışma, Kod-29 uygulamasının son bulması, işten atmaların yasaklanması ve iş kanununda düzenleme yapılması, taşeron sisteminin lağvedilmesi, Covid-19'un meslek hastalığı ve bu sebeple ölümlerin de iş cinayeti sayılması, yaygın test, acil ve hızlı aşılama, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki hakların kaldırılması gibi acil taleplerin ifade edilmesinin süreci oldu. Özellikle genç işçilerin örgütlenme ve mücadele eğiliminin güçlendiği bu günlerde 1 Mayıs’ın engellenme çabalarının boşa çıkarıldığını söyleyebiliriz" ifadeleri kullanıldı.

'ÖNÜMÜZDEKİ 1 MAYIS'LARDA BİRLİKTE ADIM ATMALIYIZ'

Lastik, Petro-Kimya, genel işler, kargo, liman ve tüm lojistik sektörü, sağlık, güvenlik, gıda, deri-tekstil başta olmak üzere değişik işkolların da toplamda 130 fabrika ve işyerinde 1 Mayıs etkinlik ve eylemleri gerçekleştirildiği vurgulanırken, "Bu etkinlik ve eylemler bildiri okuma, pankartlı eylem, fabrika önünde yürüyüş yapma gibi çeşitli yöntemler ve biçimlerde gerçekleşmiştir. 130 fabrika ve işyerine bağlı 400 işletme ve noktada toplam olarak 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri gerçekleşmiştir. Bu tablo önemlidir ve geçtiğimiz yılki 1 Mayıs haftasında gerçekleştirilen etkinlik ve eylemleri aşmıştır. Böyle olumlu bir sürecin yaşanmasına rağmen 1 Mayıs günü işçi ve emekçilerin taleplerini ifade etmesinin pandemi gerekçesi ile yasaklandığı gerçeği de orta yerde durmaktadır. 1 Mayıs'ta sendika ve emek örgütlerinin temsilcilerine 889 bin TL para cezası kesilmiş ve İstanbul'da onlarca insan gözaltına alınmıştır. Yasakların gölgesinde konfederasyonlarımızın Taksim 1 Mayıs anıtına çelenk bırakarak taleplerin ifade edilmesi ise anlamlı bir girişim olmakla birlikte ayrı ayrı olması üzücü bir gelişmedir. İşçi sınıfımızın güçlerini birleştirmesi gereken gündür 1 Mayıs, Taksim anıtına belli aralıklarla aynı gün ayrı ayrı gitmenin anlaşılır olmadığını belirtmek isteriz. Bu tablonun değişmesi için önümüzdeki 1 Mayıslarda birlikte adımlar atmalıyız" denildi.

1 Mayıs süreci geride kalsa da sorunların aciliyetini koruduğu ve bu nedenle hep birlikte 15 -16 Haziran'a hazırlanılması gerektiği belirtilen açıklama, "15 – 16 Haziran işçi sınıfımızın önemli bir deneyimidir ve bu deneyimin gösterdikleri ile mücadeleyi büyütmeliyiz. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışması işçi ve emekçilere dönük saldırıların ve hak gasplarının engellenmesinin tek yoludur" sözleriyle sonlandı. (HABER MERKEZİ)