1 Aralık’a kadar etkinlikler ertelendi: Genelgeyle kanun çiğneniyor

Baro seçimleri ile TBB Genel Kurulunun İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelge ile 1 Aralık’a kadar erteleneceği yönündeki iddialara hukukçular ve barolar tepki gösterdi. İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, yayımlanan genelgeyi “Böylece, genelgenin normlar hiyerarşisinde yasanın üzerine çıkarıldığını bir kez daha görmüş bulunmaktayız” diye yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığı, bugün ( 2 Ekim) yayımladığı genelge ile 1 Aralık'a kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ile kooperatiflerce düzenlenecek etkinliklerin ertelendiğini bildirdi.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığının önerisi, Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda valiliklere "Korona virüsü Tedbirleri" konulu ek genelge gönderildiği ifade edildi. Genelge doğrultusunda ise valilikler Umumi Hıfzıssıhha kararı kapsamında 1 Aralık’a kadar kentlerdeki etkinliklerin ertelendiğini duyurdu.


METİN GÜNDAY: 'GENELGENİN YASANIN ÜZERİNE ÇIKTIĞINI GÖRDÜK'

Genelgenin ardından Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan haberde Baro seçimleri ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulunun da İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında ertelendiği iddia edildi. İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, genelgelerin yasanın üzerine çıkarılamayacağına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Yasayla iki yılda bir Ekim ayı ilk haftası içinde yapılması öngörülen baro genel kurulları bir İçişleri Bakanlığı genelgesiyle ertelenmiş. Böylece, genelgenin normlar hiyerarşisinde yasanın üzerine çıkarıldığını bir kez daha görmüş bulunmaktayız. Daha neler göreceğiz? Bekleyelim!”


ANKARA BAROSU BAŞKANI: BU TAMAMEN SİYASİ BİR KARARDIR


Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da yasa ile düzenlenen kanunlara ilişkin kurul veya valilik kararı ile düzenleme yapılamayacağı görüşünde. Baro seçimlerini ertelemeye dönük bu hamlenin çoklu baro uygulamasına geçilen Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açarak TBB’nin delege yapını değiştirmeye yönelik olduğunu söyleyen Sağkan, erteleme kararına karşı yasal yollara başvuracaklarını ifade etti. Sağkan şunları söyledi:
“İçişleri Bakanlığının tavsiye niteliğindeki genelgesi ve valilik kararı ile kanunda düzenlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının seçimlerinin ertelenmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Yasa ile düzenlenen bir hususta kurul kararıyla düzenleme yapamazsınız. Bu o zaman valiliklerin bütün seçimleri erteleyebileceği anlamı taşır ki bir hukuk devletinde bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Ankara Valiliğinin kararı bizim elimize henüz geçmedi, geçer geçmez karara ilişkin yasal yollara başvuracağız. Ancak bunun bir gün önce öğlen saatlerinde bir genelgeyle iptaline doğru götürülmesi bizlerin bu konuda yapacağımız yasal başvuruların önünü kesmek amacıyla yapılan bir hamle. Bizim yarın genel kurul toplantımız var. Bu tamamen siyasi bir karardır.”


'ARALIK’A KADAR İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ BAROLARIN KURULMASI HEDEFLENİYOR'


“İçişleri Bakanlığının genelgesindeki pandemi gerekçesini samimi bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Baro seçimlerinin ertelenerek, baskı kurularak çoklu baro yasasının getirdiği ikinci baroların kurulması suretiyle bir kısım delege yapısındaki değişikliğin beklenmesi hedefleniyor. Bizlerin genel kurullarından bir gün önce yapılan erteleme kararı ile çoklu baroya geçilen Ankara, İstanbul ve İzmir’de aralık ayına kadar ikinci, üçüncü baroların kurdurulması suretiyle TBB seçimlerinde delege yapısının değiştirilmesi öngörülüyor. Kararın, TBB seçimlerine gitmek için bir yöntem olarak uygulandığını düşünüyorum. Çünkü yarın bizlerin genel kurullarının ilk toplantı günleri. Meslektaşlarımız bizlere iki yıllığına bu görevi verdiler. Dolayısıyla seçimlerin ertelenmesi en çok da bizlere oy veren meslektaşlarımızın iradesini ipotek altına almak anlamı taşıyor.”


ANTALYA BARO BAŞKANI: 'YAPILANLAR YASADIŞIDIR, SORUMLULUK DOĞURUR'


Antalya Barosu Balkan Polat Balkan da şunları söyledi: “Kararı baroların susturulması, baskılanması oyununun yeni bir halkası olarak görüyoruz. Avukatlık Kanunu’nda emredici hüküm var. Genelge ve Hıfzıssıhha Kurulları kararlarıyla seçimli genel kurullar ertelenemez. O halde yerel ve genel seçimleri de bir genelge ile erteleyelim. Yapılanlar yasadışıdır. Sorumluluk doğurur. Yarın bir gün hesap verirsiniz. Çoklu Baro, TBB delege yapısı, AYM kararı derken bütün kuralları kendilerinin belirlediği bir oyunda sürdürüyorlar. Gelin seçim yapalım, diyoruz, ‘biz daha hazır değiliz, kazanamıyoruz’ diyorlar ve kaçıyorlar. Bunlar daha bizim yerimize kayyum da atarlar."


MERSİN BARO BAŞKANI YEŞİLBOĞAZ: 'METİN FEYZİOĞLU’NU KURTARMA OPERASYONU'

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da erteleme kararını TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nu kurtarma operasyonu olarak yorumladı. İçişleri Bakanlığı genelgesinin pandemi nedeniyle yayımlandığını düşünmediğini ifade eden Yeşilboğaz, şöyle konuştu:
“Biz bütün pandemi koşulları altında seçim hazırlığımızı yaptık. Ama bu mesele pandemi meselesi değil, bu mesele Feyzioğlu’nun koltuğunu koruma, çoklu baro kapsamında 3 büyük ilde birden fazla baro kurulmasına zaman kazandırma, bu bağlamda da TBB’nin delege yapısını değiştirme operasyonu. Ancak yasa ile değiştirilebilecek olan bir konuyu genelge ile değiştiriyorlar. Tamamen hukuksuz, kanunu çiğneyen bir karar.”

KARARLAR GELMEYE BAŞLADI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarından kararlar gelmeye başladı. Ankara kararında "Sağlık Bakanlığının 01.10.2020 tarih ve 13588366/149/1604 sayılı yazısı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda, mevsimsel etkilerde göz önünde bulundurularak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ve genel kurullarının ertelenmesine" karar verildiği duyuruldu.