YAZARLAR

Adalet Yürüyüşü'nde bayram sonrası sürprizi

CHP'nin başlattığı Adalet Yürüyüşü 10. gününü geride bıraktı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "İstanbul'da büyük sürprizlerimiz olacak" diyor.

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde başlayan Adalet Yürüyüşü'nde 10 günde 185 kilometre yol katedildi. Ankara'dan İstanbul'a yola çıkan adalet yürüyüşçülerinin önünde daha 245 kilometre var. CHP'nin yürüyüş planına göre, bu mesafe 15 günde katedilecek. İstanbul için de hedef belli oldu. Yürüyüş 9 Temmuz'da İstanbul Maltepe'de büyük bir mitingle taçlandırılacak. 81 ilden otobüslerle katılım sağlanacak mitingin 1 milyon kişiyi buluşturması hedefleniyor. Bu durumda CHP'nin 23 gün olarak planlanan yürüyüşü 2 gün sarkarak 25 güne de çıkmış olacak.

CHP teşkilatlarının ve partililerin domine ettiği yürüyüş henüz adalet arayışı içindeki toplumun farklı kesimlerini buluşturmuş değil. Emek Partisi gibi soldaki siyasi partiler, Halkevleri gibi dernekler ve insan hakları savunucuları bu yürüyüşün en başından itibaren katılımcıları arasında. 10. günün sürprizi ise adalet arayışında belki de en önemli taraflardan olan avukatlardı. Ama savunmanın katılımı bireysel ya da bazı gruplarla sınırlı kaldı. Bu nedenle yürüyüş boyunca en çok sorulan sorulardan biri de "Barolar nerede?" oldu. Hedefte de bir yürüyüşçünün ifadesiyle, "genel başkanlık hayali kurduğu partinin adalet çığlığına sessizliği unutulmayacaktır" diye seslenilen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu vardı.

Beklenti sadece barolarla sınırlı değil. Yürüyüşe HDP, MHP'li muhalifler, Saadet Partisi ve Demokrat Parti de bekleniyor. Saadet Partisi'den yapılan açıklamalara bakılırsa bir katılım söz konusu olmayacak ama diğer siyasi parti ve grupların yürüyüşe katılımı kesin gibi görünüyor. HDP için Kandıra Cezaevi'nin bulunduğu noktadan bir katılım konuşulurken Meral Akşener'in ise eski yeni 20 milletvekili ile yürüyüşe katılma ihtimalinden bahsediliyor. Demokrat Parti ise katılımı kesinleşen gruplardan.

Referandumda yüzde 49 bloğunu oluşturan bu grupların katılımı, yine aydın ve sanatçıların artması beklenen desteği için bayram sonrası işaret ediliyor. Yürüyüş kollarının şehir merkezlerinden geçmesi nedeniyle de katılımın artık binlerle ifade edilmesi bekleniyor. 80 milyonun 70 milyonunun gönlünün bu yürüyüşte olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "İstanbul'da büyük sürprizlerimiz olacak" diyerek bir dizi hazırlık içinde olduklarının mesajını veriyor. Tekin, isim vermiyor ama bazı MHP belediye başkanlarının da yürüyüşe katılacağını söylüyor.

Adalet Yürüyüşü'nü bayram sonrası katılım ve destek açısından daha hareketli günlerin beklediği kesin. Temel amaç adalet çığlığını yükseltmek ve iktidarı bu noktada uyarmak, bir çok uygulamada geri adım attırmak. Bu talep muhalefetin istekleri doğrultusunda nasıl karşılık bulacak bilmiyoruz. Ama şimdiden CHP açısından iki büyük kazancın olduğunu söylemek mümkün.

Birincisi Kılıçdaroğlu, siyasi tarihe geçen bu radikal kararıyla parti içindeki muhalefeti bitirdi, liderliğini perçinledi. İkincisi her ne kadar CHP ile organik bağları olmasa da küçük sol siyasi partiler ve gruplar da büyük ölçüde ana muhalefetin yörüngesine girdi. HDP ile ilişkide henüz bir yeni adım atılmazken 2019 tartışmalarında muhalefetin öncülüğünü CHP'nin yapacağı kesinleşmiş durumda. Bütün bunlar yürüyüşün 10 gününden notlar. Bundan sonrası da önemli gelişmelere gebe. Tabii burada iktidarın bundan sonraki süreçte nasıl bir tutum takınacağı da etkili olacak.

Bu arada yürüyüşün son gününden bir not daha aktaralım. 10 gündür yolda olan yürüyüşçüler yoruldu. Bir de bayram var. Böyle olunca Adalet Yürüyüşü'nün bayrama denk gelen 11. günü için bir günlük dinlenme planı yapıldı. Parti yöneticilerinden gün içinde aynı yerde iki gece konaklanacağı duyuruldu. Ama plan akşam saatlerinde değişti. 11. gün saat 12.00'ye kadar bayramlaşma ardından 11 kilometre yol yürüme kararı alındı. Kulislere yansıyan bilgilere göre bir gün dinlenme önerisine CHP lideri tepki gösterdi, hiçbir şekilde yürüyüşe ara verilmeyeceğini söyledi.