YAZARLAR

'Demirbay, Almanya'da kalıcı olamaz'

Almanya takımında bile yer alamayacak oyuncu neden Türkiye'de olsun ki?

Mehmet Scholl'den bu yana Almanya'da doğmuş Türkiyeli futbolcuların hangi milli takımı seçeceği hakkındaki süreçler hep tartışmalı oldu. Yıldıray Baştürk Türkiye'yi tercih etti. Mustafa Doğan Almanya'yı seçerken, Hamit ve Halil Altıntop Türkiye formasını giydi. Nuri Şahin adeta nazire yaparcasına bir maçla Almanya'nın elinden alınırken, Mesut Özil ne kadar Türkiye'yi sevse de Almanya formasını giyerek Dünya Kupası kaldırma başarısına erişti. Serdar Taşçı ve Ömer Toprak iki ülke arasında adeta paylaşıldı. Hakan Çalhanoğlu ve Yunus Mallı da Türkiye'yi tercih etti. Son tartışma ise Kerem Demirbay'ın hangi takım formasını giyeceği konusunda yaşandı.

Deutschland Funk'ta çalışan ve bu haber konusunda yardım eden adının açıklanmasını istemeyen arkadaşım durumu, “Gerçekten ne istediğini bilmeyen bir oyuncunun düştüğü durum” olarak yorumladı. Onun bu yorumu dışında da Almanya'nın 2 önemli futbol yorumcusundan Kerem Demirbay'ın tercihini değerlendirmelerini istedim.

Matthias Fieber (Deutschland Funk Futbol Uzmanı): Konfederasyonlar Kupası için iyi bir takımımız var. Ama Joachim Löw, bu turnuva için 2. sınıf oyuncuları seçti. Kadronun genelinde bu sezonu iyi geçiren oyuncular var. Hoffenheim'daki Sandro Wagner de bunlardan bir tanesi. Kerem Demirbay da önemli sayıda gol ve asist yaparak takımına katkı sağladı. Löw'ün ona Almanya Milli Takımı'nı seçmesi için baskı yaptığını düşünmüyorum. Sürekli milli takıma seçilmesi için bu turnuvada iyi bir performans göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Seçilen son kadroyu 2005 yılındaki Konfederasyonlar Kupası sürecindekiyle benzetiyorum. O zaman da kadroda bir alt seviyedeki oyuncuların sayısı çok fazlaydı. Ve o takımdan çok az kişi 2006'da kadrodaydı. Kerem ve Hoffenheim bu sene çok iyi bir sezon geçirdi. Kerem'in de potansiyeli vardı ve Nagelsman'ın da desteğiyle iyi sezon geçirdi. Bence Kerem bir sezonluk oyuncu değil. Hoffenheim'ın gelişen bir kadrosu var. Kerem'in ileride de iyi sezonları olacaktır. Löw'ün Kerem'i takıma alması Almanya basınında da manşetlerde olan bir olay ama basın şu an için gözlemleme sürecinde. Kerem genç bir oyuncu ve 2018 Dünya Kupası kadrosu için iyi bir seçenek olabilir ama onun oynadığı bölgede çok seçeneğimiz var. Çok zor olacak kadroya girmesi. Ayrıca Löw'ün kendince özel bir hayranlık beslediği oyuncular vardır. Mesela 2006'da bu Odonkor'du. 2016'da da Weigl ve Brandt vardı mesela.

Markus Bark (Serbest spor muhabiri – Tagesschau yorumcusu): Konfederasyonlar Kupası çok önemli bir turnuva değil. Esas odaklanılan yer 2018'deki Dünya Kupası. Bu son kadroda Mesut, Boateng, Hummels, Müller yok. Bu kadrodakiler tecrübelenecek. Şu anda son kadroda yer alan oyuncular en önemli oyuncular değil. Löw onları yakından tanımak istediği için bu turnuvada kadroya çağırdı. Onları tanıyacak kişisel olarak, antrenman performanslarını inceleyecek. Kerem de bu yakından ilgiyi haketti. Kerem için çok fazla bir şey diyemem. Kendisiyle birebir görüşmedim. Kendisi bence bir sezonluk bir oyuncu değil potansiyeli var. Bir sonraki sezon da aynı performansının üstüne koyması lazım. Löw ne düşünüyor dersen tam olarak bilmiyorum fakat Kerem bu sezon iyi oynadığı için kadroda. Ancak kişisel görüşümü sorsaydı, Kerem'e çok milli maç oynaması için Türkiye Milli Takımını seçmesini söylerdim. Yerinde çok fazla iyi oyuncu var Almanya Milli Takımı'nda. Reus, Mesut, Müller, Götze, Draxler, Sane var... Ama ben de Türkiye futbolunu pek iyi bilmiyorum. Ama Almanya futbolunu iyi biliyorum. Bu yüzden fazla oynayabilmesi mümkün değil. Çok zor, çok az oynar. Ayrıca Löw'ün kendisine has belirlediği ve performansı ne olursa olsun hep çağırdığı oyuncular vardır. Podolski, Schürrle ve Mesut bunlardan bir kaçı. Mesut ne olursa olsun takımda çünkü kendini Löw'e kanıtladı. Löw'ün bence şu anda 2018'deki Dünya Kupası'na seçeceği 19-20 oyuncu belli. Açıklanan son kadrodan 3 tane oyuncu belki 2018'deki kadroda yer alabilecek. O yer için Demirbay'ın şansı bence yüzde 10.

Kerem Demirbay'ın ben de bu sezon iyi bir geçirdiğini düşünenlerdenim. Çok iyi bir sezon geçirdiği Hoffenheim'da. 28 maçta 6 gol atıp 10 gole katkı sunmak önemli bir performans. Fakat 2018 Dünya Kupası'ndaki yer alma şansı da çok zor. Almanya takımında bile yer alamayacak oyuncu neden Türkiye'de olsun ki? Alman muhabirlerin yorumlarını da okudunuz. Kararsız bir oyuncunun Türkiye'ye de çok büyük katkısı olmayacaktı. Böyle bir oyuncu neden Türkiye için oynasın ki? O yüzden Kerem olayını fazla büyütmeye gerek yok.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.