YAZARLAR

Mezeler benden!

Rakı sofralarınızın önemli eşlikçilerinden biri olmaya aday bir lezzet bugünkü konumuz: Girit Ezmesi.

Son zamanlarda iş nedeniyle seyahatlerim ve yoğunluğum biraz fazlaca olduğundan, yazılarıma zaman zaman ara vermem gerekebiliyor, her şeyden önce bunun için sizlerden özür diliyorum.

Daha önce beni Radikal gazetesinde okuduysanız, en sevdiğim meyhanelerden İzmir'deki Piero'yu ve Asmalımescit'teki Yare'yi yazdığım yazılarımı okumuş olabilirsiniz. Ne yazık ki, bugün bu iki meyhane de kapılarını kapatmak zorunda kaldılar. Bu kadar lezzetli mezelere ve yemeklere imza atan, çoğu akşamını oldukça dolu geçirebilen mekânların bile kapanması çok ayrı bir yazıya konu olur. Ancak bu iki mekân, arkada büyük lezzetler ve keyifli muhabbetlerle dolu hatıralar bıraktılar. Bazı mekânlarda benim için mutlaka almam gereken mezeler var, örneğin Piero'ya giderken yanık yoğurt, Yare'ye giderken kabak kızartma mutlaka aldıklarımdandı. Böyle bağımlılık yaratan bir mezeyi de bugün size kendi tariflerimden anlatacağım.

Hal ortada, memleketin haline kafa yoruyorsanız efkâr basma ihtimali çok yüksek. O bakımdan rakı sofralarınızın kesinlikle en önemli eşlikçilerinden biri olmaya aday bir lezzet bugünkü konumuz: Girit Ezmesi.

Girit Ezmesi 

Evde yaparken, mezeleri günlük olarak hazırlamak ve tüketmek gerek. Buna tek istisna, dolapta bir gün bekleyince daha lezzetli olan zeytinyağlılar ve elbette bir de hazırlanması günler süren lakerda olabilir. Ancak diğer tüm mezeler taze taze hazırlanarak sofraya gelmeli. İlk kuralımız bu.

Gelelim benim favori mezelerimden Girit ezmesine. Ben bu mezeyi ilk olarak İstanbul’da yaşadığım dönemde keşfettim ve muhteşem lezzetine vuruldum. Girit ezmesi farklı tariflerle de yapılıyor, ancak ben ilk tattığım halini çok sevdiğim için, o tarifi yapıyorum. Benim anlatacağımdan farklı olarak, ceviz hatta az miktarda salça ve kırmızıbiber ile yapılan ve neredeyse muhammaraya yakın lezzete sahip nefis Girit ezmeleriyle de karşılaşabilirsiniz. Oysa anlatacağım şekilde yaparsanız, sofranıza yeni bir demirbaş ekleyeceğinizi de garanti ediyorum. Özellikle rakı sofralarının vazgeçilmezi olan beyaz peynir ile yapılan bu meze, içine isteğe bağlı ekleyebileceğiniz bir kapak dolusu rakı ile birden bambaşka bir canlılığa ve lezzete kavuşuyor.

Malzemeler:

- 200 gr. Ezine beyaz peynir

- 50 gr. file Antep fıstığı (bulamıyorsanız havanda dövdüğünüz veya kestiğiniz fıstıklar da işinizi görecektir)

- 3-4 sap taze kekik

- 2 diş sarımsak

- Yarım çay bardağı zeytinyağı

- 1 kapak rakı

Hazırlaması çok basit olan bu meze için, kekiklerin yapraklarını ayıklayın, peyniri iyice ufalayın, sarımsakları ezin. Sonrasında da tüm malzemeleri iyice bir araya gelecek şekilde karıştırın. Bir kaç dakika içinde son derece lezzetli bu mezeyi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Girit ezmesinin hazırlanışını anlattığımız videoyu da aşağıda izleyerek uygulamalı olarak görmeniz elbette mümkün. Hepinize Hayırlarla dolu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.