YAZARLAR

Hollanda'ya bir gol de benden: Portakallı ördek tarifi

İleride Çin'le kriz yaşarsak, tarifi pekin ördeği ile yaparak aynı anda hem Hollanda'ya hem de Çin'e patronun kim olduğunu gösterme imkanı da sağlar. Beyin bedava...

Geçtiğimiz haftaya bildiğiniz üzere Hollanda ile yaşadığımız kriz damgasını sert bir şekilde vurdu. İşin siyasi boyutunu irdelemek benim konum değil, ancak protestolar sırasında hunharca bıçaklanan ve sıkılan portakalları görünce bir yemek meraklısı olarak biraz içim cız etmedi değil hani.

Bu bağlamda, sizlere portakallı bir tarif vermeye karar verdim. Çok mantıklı, hem gündemi yakalamış olacağım, hem de olan bitenden habersiz portakalları kullanma imkanı sunacağım. Ördek nereden bulacağız derseniz, bazı süpermarketlerde donmuş olarak bulunabiliyor, onları kullanmanız mümkün. Hele bir de ileride Çin'le kriz yaşarsak, tarifi pekin ördeği ile yaparak aynı anda hem Hollanda'ya hem de Çin'e patronun kim olduğunu gösterme imkanı da sağlar. Beyin bedava...

Buyrunuz efendim Portakallı ördek tarifi

Malzemeler

1/4 fincan şeker

2 çorba kaşığı su

2 çorba kaşığı üzüm sirkesi

1,5 bardak taze portakal suyu

2 çorba kaşığı kıyılmış arpacık soğanı

1,5 bardak tavuk suyu

4 büyük portakal

2 parça kemiksiz ördek göğsü (donmuş ise çözdürün)

1/4 bardak tuzsuz tereyağı

2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu

Şekeri eritinceye kadar şekeri ve suyu orta ateşte, orta boy bir sos tenceresinde karıştırın. Şeker eriyince ateşi yükseltin ve şurubu koyu bir karamel rengini bulana kadar kaynatın, ara sıra tencereyi kenarlarından aşağıya doğru ıslak bir hamur işi fırçası ile ıslatın ve tavayı çevirin. Karamelin oluşması ateşin kuvvetine göre 7-8 dakika sürecektir. Sonrasında tencerenin altını kapatın ve dikkatli bir şekilde sirkeyi ekleyin (şiddetli bir köpürme olacaktır). Portakal suyu ve arpacık soğanları ekleyip karıştırın ve tekrar altını açarak, sos yarım su bardağı kalana kadar ara sıra karıştırarak kaynatın. Ekleyin; 1/2 kaba düşene kadar kaynatın, ara sıra karıştırarak 15 dakika kaynatın. Tavuk suyunu ekleyip, tüm karışım 3/4 bardak kadar kalana kadar kaynatarak çektirmeye devam edin ve kenara alın.

Küçük bir bıçak kullanarak, 4 portakalın kabuklarını soyun ve zarlarını çıkardığınız dilimleri bir kaba ayırın.

Yine küçük bir bıçak kullanarak, ördeklerin üzerindeki deriye çapraz çizgiler çekin (ama etine kadar çizmeyin, sadece yüzeyde kalmalı). Ördeğin iki yanına da tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Büyük bir tavayı orta-yüksek ateşte ısıtın. Ördekleri derili yüzeyleri alta gelecek şekilde tavaya yerleştirin ve deri kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirip, diğer yüzlerini çevirin. Orta pişmiş için yaklaşık 10 dakika da bu yüzleri pişirin. Ördek pişince bir kesme tahtasına alın ve 10 dakika dinlendirdikten sonra ördekleri dilimleyin.

Bu arada, sosu tekrar kaynatın. Tereyağını ve 1 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin; tereyağı eriyene kadar çırpma teliyle karıştırın. Portakal dilimlerini de sosa ekleyip karıştırın.

Ördekleri tabaklara yerleştirin ve sosu üzerine dökün, dilimler yanına yerleştirin. Kalan kabuk rendelerini de süs olarak üzerine serpebilirsiniz.

portakalli-ordek-1

Hepinize hayırlarla dolu bir hafta dilerim.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.