YAZARLAR

Ayvayı yemenin en tatlı yolu: Ayva Tatlısı

Ayvayı yemek tabiri, hepimizin iyi bildiği, zor durumda kalmak, çıkmaza girmek benzeri durumlarda kullanılan bir tabir. Esasen, ayvanın kuru haliyle, yutarken bazen boğazınızda yarattığı o ağrı hissinden kaynaklandığını düşündüğüm bir tabir.

Güzel memleketimiz bizleri zihinsel tembellikten uzak tutmak için her türlü imkanı veriyor. Ortalama bir Norveçli en son 2011'de Anders Behring Brevik'in büyük saldırısını yaşadığından bu yana çok bir macera görmemişken, biz sadece son haftada yaşadıklarımızı bile sayarken bile zorlanıyoruz. Ortam böyle olunca, ayvayı yedik sözünü sıkça anımsıyor, kullanıyoruz.

Ayva, kış meyveleri içerisinde en enteresanlarından birisi. Tek başına yemesi biraz zor, ancak örneğin kereviz ile inanılmaz yakışan bir mayhoşluğu var. Ayvayı yemek tabiri, hepimizin iyi bildiği, zor durumda kalmak, çıkmaza girmek benzeri durumlarda kullanılan bir tabir. Esasen, ayvanın kuru haliyle, yutarken bazen boğazınızda yarattığı o ağrı hissinden kaynaklandığını düşündüğüm bir tabir.

Ayvayı yemenin en güzel hali de tatlısı olduğuna göre, gelin bir bakalım nasıl yapabiliriz...

Önce malzemeler:

- 2 adet ayva

- 1 su bardağı içme suyu

- 1 adet limonun suyu

- 2 çorba kaşığı toz şeker

- 1 çubuk tarçın, 5-6 adet karanfil, 1 yıldız anason

Ayva tatlısı yaparken, önce ayvaların kabuklarını soyup, ayvaları ikiye bölüyorum ve çekirdeklerini de çıkarıyorum. Ayva, havayla temas ettiği zaman çabuk karardığı için, limon suyuyla ovmak gerekiyor. Bu işlem kararmayı engeller.

Daha sonra, ayvaları içleri yukarı bakacak şekilde yayvan bir tencereye yerleştirip, içlerine şekeri eşit bir şekilde paylaştırıyorum. Tencereye suyu ekleyip, içerisine baharatları da ekleyip kısık ateşte 1 saat civarı pişiriyorum.

Altını kapattığım ayvaların soğumalarını bekledikten sonra, üzerlerine kaymak ve ceviz, fındık, badem veya antep fıstığı ilave ederek servis yapabilirsiniz.

Ayvanızı afiyetle yiyiniz.


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.