Merkel: Türkiye'deki sorunların taşınmasını istemiyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile yaşanan krizi değerlendirdi. Merkel "Türkiye'den anlaşmazlıkların Almanya'ya getirilmesini istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de DW Baş Editörü Ines Pohl ve DW editörlerinden Jafaar Abdul Karim'in sorularını yanıtladı.  Angela Merkel, "Türkiye'den gelenlerin misafir işçi olduğunu söylediğimiz dönemler çoktan geride kaldı. Bizi şu an endişelendiren, Türkiye'den farklı grupların kısmen birbirlerini karşılıklı olarak ihbar etmeleri ve belki de gözetlemeleri. Bunu istemiyoruz" dedi.

'O DÖNEMLER ÇOKTAN GERİDE KALDI'

Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerden birçoğunun hâlâ, "Nereye aidim?" sorusunu sorduğunu belirten DW Baş Editörü Ines Pohl’ün, "Bunun nedeni partiniz Hristiyan Demokrat Birlik'in Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu hâlâ kabul etmemesi olabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye'den buraya gelenlerin misafir işçi olduğunu söylediğimiz dönemler çoktan geride kaldı. Alman vatandaşlığına geçmelerinin önü açık ve bunu yaptıklarında Türk kökenliler de tıpkı yüzyıllardır aileleriyle burada yaşayan diğerleri gibi Alman vatandaşıdır. Uzun yıllardır burada yaşayan ve Alman vatandaşlığına geçmemiş olanlara da ülkemizin refahına katkı sağladıklarını ve bu nedenle de yasalara uymaları halinde ülkemize ait olduklarını söylüyorum. Bizi şu an endişelendiren, Türkiye'den farklı grupların kısmen birbirlerini karşılıklı olarak ihbar etmeleri ve belki de gözetlemeleri. Bunu istemiyoruz. Türkiye'den anlaşmazlıkların Almanya'ya getirilmesini istemiyoruz"

edilmeksizin yaşayabilmelerine dikkat edeceğiz."

Merkel bunu tam olarak nasıl yapacakları yönündeki soruya ise, "Tüm vakaları takip etmek, izlendiğini hisseden vatandaşları bunu bildirmeleri için cesaretlendirmek ve bunu yapan kişi ya da kaynakların üzerine kararlı biçimde gidilmesi suretiyle" yanıtını verdi.