Keşkek festivalinden sürgün...

Belgesel fotoğraflarıyla tanınan Necdet Karakaya, yıllardır izlediği Denizli Babadağ'daki Etli Keşkek Festivali'nden belediye başkanının tepkisi nedeniyle uzaklaştırıldı. Polis tarafından ilçe merkezine bırakılan Karakaya "Benim festival alanından uzaklaştırılmam, anayasal hakkımın ihlalidir" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anadolu’daki yerel festivalleri ve küçük kasabalardaki mimari eserleri fotoğraflamasıyla tanınan belgesel fotoğrafçısı Necdet Karakaya, Denizli’ye bağlı Babadağ ilçesindeki Keşkek festivalinden belediye başkanının isteği üzerine uzaklaştırıldı. Babadağ Belediye Başkanı Salim Demirezen tarafından fotoğraf çekmesi istenmeyen Karakaya, polise yapılan şikayet üzerine festival alanından uzaklaştırılarak Denizli’ye bırakıldı.

Yıllardır Babadağ’da yapılan Etli Keşkek Festivali'ni ziyaret ettiğini ve çeşitli fotoğraflar çektiğini söyleyen Necdet Karakaya, AK Partili Belediye Başkanı Demirezen tarafından gece yarısı polis zoruyla alandan uzaklaştırıldığını belirtti. Babadağ’a ve keşkek festivaline daha önce defalarca geldiğini vurgulayan Karakaya “Burası kültürel değerlerini ve kent dokusunu koruyan bir yer. Ben geçen yıllarda burayı bir çok defa fotoğrafladım. Yıllardır buradan bir çok insanla tanıştım, belgesel ve fotoğraflar çektim. Geçen yıllarda da beni davet ettiler gittim. Keşkek festivalinin 12 saat süren bir ritüeli vardır. Açık alanda gündüz 12'de başlayan yemeklerin yapımı ertesi gün sabaha kadar sürer...” dedi.

'NEDEN FOTOĞRAF  ÇEKİYORSUNUZ?'

Açık alanda yapılan bu etkinlikleri izlerken geçen yıllardan da tanıdığını söylediği Belediye Başkanı Demirezen'le karşılaştığını anlatan Karakaya, başkanın kendisine soğuk davrandığını aktardı. Şenlik yerinde fotoğraf çekmeye devam ederken başkanın yanına gelerek, “Siz kimsiniz neden fotoğraf çekiyorsunuz? Daha önce de çektiklerinizi vermediniz. Bu fotoğrafları satıyor musunuz? Ne yapıyorsunuz” diyerek müdahale ettiğini söyledi.

'FOTOLAR GÜZELMİŞ AMA BAŞKAN SİZİ İSTEMİYOR'

Bu müdahaleye anlam veremediğini söyleyen Karakay, başından geçenleri şöyle anlattı: "Başkan müdahale edince, 'Burası kültürel bir miras, ben de belgesel fotoğrafçısıyım, burayı daha öncede çektim' dedim. Bunun üzerine Demirezen 'Burası mahremiyet. Burasını çekemezsin' yanıtını verdi. Olayı gören ve beni tanıyan ilçe sakinleri müdahale etti. Bunun üzerine bakan alandan ayrıldı. Daha sonra belediye zabıtaları, fotoğraf çekebileceğini bildirdi. Ancak bir süre sonra yanıma polis geldi. Polis memuru önce çektiğim fotoğraflara bakmak istedi. Fotoğraflara baktıktan sonra 'Fotolar güzelmiş. Başkan bizi yanıltmış’ dedi. Sonrasında kimliğimi istedi. Medeni bir şekilde kimliğimi ibraz ettim. Sonrasına 'Sen haklısın olmaması gerekiyordu. Ancak başkanın inisiyatifinde' diyerek çekimi bıraktırdılar.”

Belgesel fotoğrafçısı Necdet Karakaya

Karakaya’nın anlatımına göre, polis kendisine amirlerinin “Başkan bunu istemiyor. Ara versin, kalabilecek yeri varsa bu gece kalsın. Yoksa gitsin” dediğini aktardı. Festival alanından gitmesi istenen Karakaya, Babadağ’da kalacak yerinin olmadığını söylemesi üzerine polis memuru tarafından gece yarısı otomobille Denizli’ye bırakılmış.

Festival alanından uzaklaştırılmasının açık bir anayasa ihlali olduğunu vurgulayan Karakaya “Benim keşkek festivalinden gönderilmem seyahat ve kamusal alanda fotoğraf çekmeyi engellemektir. Bazı belediye başkanları ülkedeki genel eğilimden kendilerine vazife çıkartarak dar alanlarda yüksek güç kullanma eğiliminde” diyor.