Kayyım Van'da savat atölyesini kapattı

Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyım, Rojîn Kadın Yaşam Merkezi’yle birlikte Savat Gümüş Atölyesi’ni de kapattı. Atölyede kadın ustalar yetişiyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Van Büyükşehir Belediyesine atanan kayyımın Rojîn Kadın Yaşam Merkezini kapatmasıyla birlikte Savat Gümüş Atölyesi de kapatıldı. Gümüş üzerine kurşunla özel bir biçimde işlenen kara nakış olan savat, bu atölyede yetişen kadın ustalar sayesinde varlığını sürdürüyordu. Atölyenin ustası Sadullah Özmen ise atölyenin kapanmasıyla kente ait savat sanatının da karanlık bir depoya kilitlendiğine dikkat çekti.

Çıkış noktasının Van olduğu ifade edilen ve tarihi 1300’lü yıllara dayanan savat sanatının ülkede yaşayan 2 ustasından biri olan Sadullah Özmen, onlarca genç kadına işçiliğin öğretildiği atölyesinin hiçbir gerekçe belirtilmeden kapatıldığını belirtti. Ermenilerden sonra savat sanatı için ustaların yetiştirilmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Özmen, kendi dükkânında 16 yıl boyunca çalışmasına rağmen savat sanatı için gerekli makineleri alamadığını dile getirdi. Özmen, “Yaklaşık 1 buçuk yıl boyunca, atölyemiz açık kaldı. Savat sanatı işçiliğe dayalı bir meslek olduğu için kursiyer sayısını 7’şer 7’şer tutuyorduk. Bu kursun herkese yararı vardı. 16 yıldır kendi imkânlarımla dükkanıma makine alamazken belediye atölyeye makine alıp benim dükkânımın eksikliklerini tamamladı” dedi.

'SAVAT SANATI ARTIK BİR DEPODA KİLİTLİ'

Kente gelen her yabancı turistin atölyeyi ziyaret ettiğini ifade eden Özmen, “Daha önce de bu sanatı geliştirmek için hayallerimiz vardı. Bu amacımıza gerçekten belediye destek oldu ve imkân sağladı” diye konuştu. Dükkânının bulunduğu Belediye Pasajı hakkında da yıkım kararı alındığına işaret eden Özmen, “Van’a has olan bu sanatı bitirme noktasına getirdiler. Önce atölyeyi kapattılar, sonra da ‘pasaj yıkılacak’ gerekçesiyle, 16 yıl önce açtığım dükkânı kapattılar. Şimdi bütün eşyalarımı götürüp karanlık bir depoya kapattım. Yani savat sanatı artık bir depoda, kapısı da kilitlidir” ifadesinde bulundu.

Sözleşmeye rağmen işten çıkarıldıklarını dile getiren Özmen, “Dava açtık ama hâlâ bir sonuç almadık. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Savat sanatı el işçiliğine dayalı bir sanat olduğu için yetiştirdiğim kadın öğrencilerimden Yıldız Oktay dükkân açmayı düşünüyor. Tek amacımız bütün bu engellemelere rağmen savat işlemeciliğini yaşatmak” dedi. (Kaynak: Evrensel/DİHABER)