İskoçya'dan Türkiye'ye tünel yok!

İskoçya'dan Türkiye'ye uzanan 12 bin yıllık gizemli tüneller bulunduğu iddiası teyit.org sitesi tarafından yalanladı. Siteye göre 'gizemli tünellerin bulunduğu' iddiaları doğru ancak bu tüneller Türkiye'ye uzanmıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Birçok sosyal medya platformu ve haber sitesinde yer alan, 'Avrupa’dan Türkiye’ye uzanan 12 bin yıllık gizemli bir tünel bulundu' haberleri teyit.org sitesi tarafından yalanlandı.

Sosyal medyada çıkan haberleri 'gerçeklik ve doğruluk' bakımından inceleyen teyit.org geçtiğimiz günlerde sosyal medyada sıkça paylaşılan habere ilişkin "Avrupa’da geniş bir bölgeyi kapsayan ‘gizemli’ tüneller (Erdstall tünelleri) bulunduğu doğru fakat bu tünellerin İskoçya’dan Türkiye’ye dek uzandığı ve 12 bin yıl önce kazıldığı iddiası doğru değil" açıklaması yaptı.

Teyit.org'de yer alan habere göre, CNN Türk, DHA ve Hürriyet’te de yer alan haberlerin kaynağı Alman Arkeolog Heinrich Kusch olrak gösterildi. Haberin orjinalinde ise "Dr Heinrich Kusch, ‘Antik Dünya’ya Açılan Yeraltı Kapısının Sırları’ (Secrets Of The Underground Door To An Ancient World) adlı kitabında, “bu tünellerin birçoğunun 12 bin yıl gibi uzun bir süreden sonra hâlâ duruyor olması, orijinal tünel ağının muazzam olduğunun kanıtıdır” diyor. “Sadece Almanya, Bavaria’de bile bu yeraltı tünellerinden 700 metre, Avusturya, Styria’da ise 350 metre bulduk” ifadeleri yer alıyor.

Teyit.org'a göre, haberde bahsi geçen Heinrich Kusch’un bir mağara uzmanı olduğu doğru. Heinrich Kusch’un ismini Google’da aratarak Graz Üniversitesi’nin resmi websitesinden akademik geçmişini doğrulamak mümkün. Kitabında bahsettiği ve haberlere konu olan tünellerin ismiyse Erdstall tünelleri. Google aramasında Heinrich Kusch ismine üst sıralarda rastlanılan bir başka kaynak ise doğrulama sitesi Snopes. Erdstall tünelleriyle ilgili iddiayı analiz eden Snopes editörleri de iddianın karma olduğunu belirtiyor. Websitesinde yayınlanan analizde Avrupa’nın birçok bölgesinde bulunan gizemli tüneller olduğu doğrulanıyor fakat tünellerin İskoçya’dan Türkiye’ye uzandığı iddiasının doğru olmadığı belirtiliyor"

Hürriyet ve CNN Türk’te bahsi geçen, Kusch’un Alman Herald Dergisine verdiği röportajın linkine ise ulaşılamıyor. Herald’ın adını Google’da arattığımızda ise bir Alman bilim sayfası Deutscher Wissenschaftherold’a (German Science Herald) ulaşılıyor ancak burada Kusch ile gerçekleştirilen bir röportaj ya da Kusch ile ilgili bir haber bulunmuyor.

İLK İDDİA 3 AĞUSTOS'TA GÜNDEME GELDİ 

Tünellerin İskoçya’dan Türkiye’ye uzandığı iddiası ilk kez 3 Ağustos 2011’de express.co.uk sitesinde yayınlanan haberde geçiyor. Habere göre Heinrich Kusch, Austrian Times’a tünellerin 12 bin yıllık olduğu, Bavyera’da 700 metre, Styria’da 350 metre uzunluğunda tüneller bulunduğu, Tünellerin İskoçya’dan Akdeniz’e uzandığı iddialarında bulundu. Fakat Austrian Times haberine verilen bağlantı aynı sayfaya yönlendirdiği için express.co.uk’nin aktardığı, Kusch’un iddialarını doğrulamak mümkün değil. Bununla birlikte Google aramasından da Kusch’un Austrian Times’a verdiği demece doğrudan ulaşılamıyor. Ancak Google Books’ta bulunan Forgotten Civilization: The Role of Solar Outbursts in Our Past and Future başlıklı kitapta Kusch’un 2011’de Austrian Times’a verdiği demeçlerden olduğu iddia edilen alıntılar var. Fakat kitapta gösterilen kaynaklar arasında Daily Mail gibi yanlış haberler yayımlamasıyla kötü bir şöhrete sahip websitesinin bulunması gösterilen diğer kaynakların güvenilirliğini de şüpheli duruma düşürüyor.

HABERİN TAMAMI