Genel İş'ten KHK protestosu

Genel İş Sendikası KHK ihraçlarını protesto etti: Emekçiler olarak boyun eğmeyeceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası, son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Diyarbakır ve Batman’da işten atılan üyelerine ilişkin Diyarbakır Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Genel İş Sendikası Remzi Çalışkan, KHK’lerle Türkiye genelinde 306 üyelerinin ihraç edildiğini, bunlardan 174’ünün iş akitlerinin daha önceden askıya alındığını, OHAL süresince ise bin 961 üyelerini işsiz bıraktığını aktardı. Kayyumların atanması ile birlikte bin 448 üyelerinin işten çıkarıldığını ifade eden Çalışkan, bu durumda 513 üyelerinin iş akitleri ise KHK’lerle feshedildiğini vurguladı.

'2000'E YAKIN ÜYEMİZ HUKUKSUZLUĞUN MUHATABIDIR'

Dihaber'in haberine göre, Çalışkan, sendika olarak hukuksuz uygulamaya karşı üyelerinin hakkını savunduklarını belirterek, yapılanların hukuk ve adalet dışı olduğunu aynı zamanda evrensel hukuk ile insan hakları ihlali olduğunu söyledi. İhraç ve işten çıkarmaların bir an önce durdurulması çağrısında bulunan Çalışkan, “OHAL’in ilan edilmesine neden olan 15 Temmuz darbesini sanki işçiler yapmış gibi uygulamalar gündeme gelmiştir ve bu nedenle on binlerce çalışan hukukun temel ilkesi olan masuniyet karinesi bir kenara itilerek kamudan ihraç edilmiştir. DİSK/Genel-İş’in 2000’e yakın üyesi de aynı hukuksuzluğun muhatabıdır” dedi.

'HANGİ GEREKÇE İLE İŞİMİZE SON VERİLİYOR?'

Üyelerinin hangi gerekçeyle işlerinden edildiğini bilmediklerini dile getiren Çalışkan, "Hukuken yok hükmünde olan, hukukun üstün olduğu siyasal rejimlerde hiçbir anlamı olmayan ama OHAL döneminde sonuç yaratan bu tür işlemler, ne yazık ki ülkemizi giderek hukuktan ve demokrasiden uzaklaştırmaktadır" diye konuştu.

Çalışkan, yapılan hukuksuz ihraç ve işten atılmaları uluslararası sendikal gündemine taşıyacaklarını belirterek, "Çünkü son KHK ile biri şube başkanı olmak üzere 5 şube yöneticimizin iş akdi feshedilmiştir. Bundan önceki fesihleri de sayarsak toplam 10 şube yöneticimizin çalışma hakları ellerinden alınmış durumdadır" dedi.

Çalışkan, öte yandan ihraç ve işten atılan tüm üyelerinin OHAL İtiraz Komisyonu’na başvurmasını istedi.

'TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Batman’da ise, son KHK ile sağlık, eğitim emekçileri ve belediye çalışanların ihraç edilmesi protesto edildi. Genel İş Sendikası Batman Şubesi önünde düzenlenen basın açıklamasına ihraç edilen işçiler katıldı. Eylemde, “OHAL kararlarına teslim olmayacağız” pankartı açıldı.

Son yayınlanan KHK’yle belediyeden ihraç edilen Genel İş Sendikası Batman Şubesi Eşbaşkanı Narin Erol, 15 Temmuz’dan sonra yayınlanan KHK’lerle birçok işçi ve emekçinin mağdur edildiğini hatırlatarak, durumun çok ciddi bir hal aldığını ve bununla birlikte sadece ihraç edilen işçilerin değil ailelerinde mağdur edildiğini ifade etti.

Basın açıklamasını okuyan SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, AKP iktidarının ülkeyi OHAL ve KHK rejimiyle yöneterek insanları karanlık bir geleceğe sürüklediğini söyledi. Yayınlanan son KHK’yi kitlesel kıyım olarak tanımlayan Topkan, bununla birlikte yine yüzlerce insanın hukuksuzca işinden edildiğini vurguladı.

‘TEK DERTLERİ OHAL REJİMİNİ KALICI HALE GETİRMEK’

AKP iktidarının OHAL’li emekçilere ve toplumun tüm muhalif kesimlerine ilan ettiğini belirten Topkan, OHAL ile grev hakkının da engellendiğine dikkat çekti. Topkan, iktidarın tek derdinin OHAL ve KHK rejimini kalıcı hale getirmek olduğunu ve bu yüzden baskıyı artırdığını kaydederek, “Hukukun en temel ilkelerini ayaklar altına alarak intikam hırsıyla KHK listelerini oluşturanların ve hazırlanmasına katkı sunanların peşini bırakmayacağız. Tüm bu antidemokratik ihraç kararlarına, baskılara karşın bu ülkenin onurlu ve mücadeleci emekçileri olarak boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Etiketler Protesto KHK genel iş