İstanbullu gençlerden Cizre'ye, Silopi'ye kitap

Lise mezunu, İstanbul'da çalışan iki arkadaş Helin Yalçın ve Esra Kuray, Cizre'ye, Sur'a, Silopi'ye kitap gönderiyor, çağrı yapıyor: “Oralarda yaşayan arkadaşlarımızın üniversiteye hazırlıkta zorlanmaması için kitap gönderelim.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Helin Yalçın ve Esra Kuray liseyi bitiren ve İstanbul'daki bir dönercide çalışmaya başlayan iki arkadaş... İkisi de bu sene üniversiteye yerleşmek için tercih yapacaklar. Yalçın ve Kuray, kendi aralarında oturup düşündükten sonra, Cizre, Sur, Silopi gibi ilçelerde yaşayan gençlerin üniversiteye daha iyi hazırlanabilmesi için bir kitap kampanyası başlatmaya karar verdiler. Yalçın ve Kuray, üniversiteye hazırlanırken ders çalıştıkları 150 kitabı da öğrencilere gönderecek. İki arkadaşın itirazı aynı zamanda kitapların pahalı olmasına: “Orada bulunan ve yıllarca kitaba ulaşmak için zorluk çeken arkadaşlarımız için kitap topladık. Bizi Çorum'dan arayıp bağış yapmak isteyenler var. Bu çok güzel bir duygu...” diyor.

'HEP KİTAP GÖNDERMEK İSTEMİŞİMDİR'

Üniversiteye bu sene yerleşmeyi hayal eden Kuray, Mimarlık Fakültesi'nde okumayı istiyor. 2 yıldır üniversiteye yerleşmek için ders çalıştığını belirten Esra Kuray, “Bu esnada hep doğudaki arkadaşlarımıza kitap göndermek istemişimdir” diyor: “Biz buradan her ne kadar pahalı olsa da kitaplara kolay ulaşabiliyoruz. Ama oradaki arkadaşlarımız bizim kadar şanslı olamayabiliyor. Kitap gönderme fikrimi arkadaşlarımla paylaştıktan sonra bana destek olabileceklerini söylediler. Biz de bunu duyurmaya başladık. Sosyal medyadan ve daha birçok yerden bize ulaşanlar kitap bağışlamak istiyor. Şu an birçok kitap topladık. Cizre, Silopi, Sur gibi ilçelerde okuyan öğrenciler ne yazık ki dezavantajlı durumda. Bu bölgelerde yaşayan arkadaşlarımızın kitaba ulaşmada sorun yaşadıklarını biliyoruz. Arkadaşlarımıza kitap göndermenin gerekli olduğunu düşünüyorum.” Kuray son olarak, kitap desteğinde bulunmak isteyenlerin 0 537 782 87 68 numaralı hattan herkesin kendilerine ulaşabileceklerini söylüyor.

'LİSEYİ 1 YIL DİYARBAKIR'DA OKUDUM FAKAT...'

Yalçın ise Diyarbakır'da okuduğu 1 yıl lise eğitiminden sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınmış. Lise eğitimini İstanbul'da tamamlayan Yalçın, Diyarbakır'da geçirdiği 1 yılda aklında kalanları şöyle anlatıyor: “Daha o zaman orada bulunan birçok arkadaşım kitap bulamıyordu. Kitabı bulanlar ise bu kitaplar pahalı olduğu için ne yazık ki kitabı alacak paraları yoktu. Tabii ben de alamıyordum... O zaman bile bir kitaba 30, 40 TL para veriyorduk. Üniversiteye hazırlanan arkadaşlarımız ise soru bankaları bulmakta zorlanıyordu.” Geçtiğimiz yıl liseden mezun olan Yalçın, kitap toplamaya birlikte karar veren arkadaşıyla, 'Biz neler yapabiliriz?' sorusunu tartıştıktan sonra aldıkları kararı şöyle anlatıyor: “Üniversiteye hazırlanırken birçok kitap alabildim. Fakat Diyarbakır'daki birçok arkadaşım kitap alıp okuyamıyordu. Biz de Esra ile karar verip kitap toplamaya başladık. Bu bölgelerde yaşayan arkadaşlarımız için 'ne yapabiliriz' diye düşündüğümüzde en azından şimdilik elimizden bu geliyor diye düşünüp kararımızı verdik. Bu sayede arkadaşlarımız kitaplara ulaşmak için fazla zorluk çekmezler ve üniversiteye hazırlık sırasında kendilerine bir nebze de olsa destek olacağız.”