Çipli kimlik kartında yoğunluk

Kimlikler değişiyor ama çipli yeni kimlik kartını almak hiç de kolay değil. Yurttaşlar, yoğun ilgiden dolayı internetten yakın zamana randevu alamamaktan, telefonla randevu sisteminin sürekli meşgul olmasından şikayetçi.  

Google Haberlere Abone ol

DUVAR-  Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımı 2 Ocak itibariyle tüm yurtta başladı. Başvuruların başladığı günden itibaren nüfus müdürlüklerinde alışılmışın dışında bir yoğunluk yaşanıyor. Milliyet'ten Görkem Pancaroğlu ve Buse Alkan'ın haberine göre, yurttaşlar internetteki kimlik kartı randevu sisteminden randevu almaya çalıştıklarını fakat önümüzdeki 3 hafta için İstanbul’un 39 ilçesinin hiçbirinde boş randevu bulamadıklarını belirtti.

‘DİN HANESİ SÖZLÜ BEYANLA DOLDURULUYOR'

Yetkililer nüfus idarelerindeki sıraların kadro sıkıntısından da kaynaklandığını belirterek, “İstanbul genelinde 358 boş kadro var. Beyoğlu’nun 22 kişilik kadrosunun 10’u boş. Açığı kapatmak adına farklı kamu kurumlarından yardım istedik fakat gelenler sistemi bilmedikleri için deneme yanılma yoluyla öğrenme aşamaları oluyor ve haliyle işler aksıyor. Bazı insanlar için biyometrik verilerin alınması 45 dakikayı bulabiliyor. Günlük ortalama 300 başvuru alıyoruz, Bağcılar, Esenyurt gibi kalabalık ilçelerde ise bu sayı 1000’e kadar çıkabiliyor” diyor. Yeni kimlik kartına kan grubunu belirtmek isteyenlerin herhangi bir hastaneden kan gruplarını belirten bir belge ile gelmeleri gerektiğini anlatan yetkililer, dini inanç bölümünün de başvuru sırasında sözlü beyanla doldurulduğunu anlatıyor.

İŞLEMLER NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Başvuran vatandaşın T.C. kimlik numarası görevli personel tarafından sistemden sorgulanarak kimlik veya kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge isteniyor. Ardından kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf başvuru sırasında nüfus memuruna teslim ediliyor. Biyometrik veri olarak vatandaşlardan, hem sağ hem sol elden parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi alınıyor. Görevli personel, başvuran vatandaştan tarafından 16 lira tahsis ediliyor. Fakat doğum nedeniyle düzenlenmiş kartlar için bir ay içerisinde başvuru yapıldığında herhangi bir ücret tahsis edilmiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise başvurularını dış temsilciliklere yapacaklar. Yeni kimlik, başvurada verilen adrese PTT Kargo tarafından teslim ediliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocuklar çipli kimliğe velileriyle başvurabiliyor. (HABER MERKEZİ)