Elektrikli ev aletlerini akıllandıracak yeni platform: Home Connect

10 yıldan fazla zamandan beri üzerine konuşulan fakat beklendiği hızla yaygınlaşamayan akıllı ev teknolojileri konusunda son dönemde önemli bazı gelişmeler yaşanıyor. Bağımsız biçimde geliştiricilerin ve şirketlerin katılabileceği Home Connect adlı platform, ev eşyalarının birbirine bağlanması ve uzaktan yönetilebilmesi için faaliyet gösterecek. 

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren / Berlin @Kaplanseren

DUVAR - Markalar arası dijital bir ekosistem olan Home Connect, ev aletlerinin kontrolünü sağlamaktan öteye geçip, tüketiciye içerik sunan bir platforma dönüşecek. Ev aletleri üreticisi BSH (Bosch Siemens Hausgeräte) öncülüğünde hayata geçirilen bu platform, Berlin'de düzenlenen Uluslararası Tüketici Elektronikleri Fuarı’nın (IFA) etkinlikleri kapsamında tanıtıldı.

Bu seneki IFA'nın açılış konuşmasını yapan BSH Grubu CEO’su Dr. Karsten Ottenberg, analogdan dijitale ve ardından bağlantılıya geçiş döneminin başladığını vurgulayarak, teknolojiyi üretmenin tek başına anlam taşımadığına, tüketicinin bunu nasıl anlamlandırdığının belirleyici olduğuna dikkat çekti.

home connect2

Gelişen teknolojiyle birlikte mutfak kavramının yemek pişirilen yerden çıkıp, bir yaşam alanına dönüştünden bahseden Ottenberg, bağlanabilirliğe sahip ve internet bağlantılı aletlerin olduğu bir mutfakta teknoloji sayesinde çok daha geniş olanaklara kavuşmak mümkün hale geldiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Sadece iyi bir bulaşık makinesi ya da fırın yapmanın ötesinde, mutfaktaki deneyimi çok farklı şekillerde değiştirebiliriz. Home Connect platformu farklı davranışlara sahip tüketicileri gerçekten anlamak ve mutfakta onların hoşlanacağı deneyimler yaratmak üzerine kurulu. Onları yemek tarifleriyle desteklemek, sadece bulaşık makinesi, buzdolabı ya da fırın ekranına sahip olmakla kalmayıp çevrimiçi bağlantılı bir mutfakta gerçek hikayeler yaratmak. Bunu da tek başımıza değil halihazırda çevrimiçi mecralarda insanların diyetlerine, yemek alışkanlıklarına destek olan ve bu doğrultuda içerik üreten profesyonellerle birlikte yapacağız.”

homeconnect4

TÜM ELEKTRİKLİ EŞYALAR BAĞLANACAK

IFA kapsamında düzenlenen toplantıda konuştuğumuz BSH Türkiye Orta Asya Afrika Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Dijital Dönüşüm Direktörü Engin Çolakoğlu, süreçle ve Home Connect'le ilgili bilgi verdi. Elektrikli tüm cihazların internet sayesinde birbirine bağlı olacağı yeni dönem için pek çok uygulama ve yazılım üretildiğini açıklayan Çolakoğlu, bazılarını daha hızlı veya yavaş etkilese de tüm cihazların birbirine bağlanacağını söyledi.

Cihaz kullanım alışkanlıklarıyla ilgili de dikkate değer açıklamalar yapan Çolakoğlu, "İnsanlar büyüdükçe ve yaş aldıkça genel anlamda daha bilgili ve olgun oluyor fakat bir çelişki de şu ki, dijital yetkinlik ve uyumu düşüyor. Her yaş ve seviyeden insanın benimseyebileceği ve rahat kullanabileceği türden çözümlere ihtiyacımız var. Bağımsız bir platform olan Home Connect, BSH ürünlerini değil, rakiplerin de dahil olabileceği alan yaratıyor.

BSH Dijital Dönüşüm Direktörü Engin Çolakoğlu (solda) ve BSH CEO'su Karsten Ottenberg. BSH Dijital Dönüşüm Direktörü Engin Çolakoğlu (solda) ve BSH CEO'su Karsten Ottenberg.

SERVİS GELMEDEN UZAKTAN TEŞHİS KOYACAK

Home Connect platformundaki çözümler ve ürünler sayesinde ev eşyalarına ev dışından ve internet üzerinden erişebileceğini söyleyen Engin Çolakoğlu, servis hizmetlerinde de önemli bir değişim yaşanacağına dikkat çekti. Cihazlarda yer alakaca modüller sayesinde, herhangi bir arıza durumunda servis elemanının gelmesine gerek kalmadan, uzaktan cihaz kontrol edilecek ve arızanın sebebi anlaşılacak.

home connect1

Sistem, cihazların doğru kullanımı konusunda da kullanıcılara çözümler önerecek. Üretici şirket, insanları tüketim alışkanlığı daha detaylı takip edileceği için, daha sonra geliştirilecek ürünlerde bilgi olarak bunlardan faydalanacak. İlk aşamada üst seviye modeller geliştiriliyor olsa da, önümüzdeki dönemde orta segment ürünlerin de Home Connect kapsamına gireceğini belirten Çolakoğlu, "2025'te internete bağlı olmayan ürün üretilmeyecek" iddiasında bulundu.

EKİM SONUNDA TÜRKİYE'DE

2017’nin sonuna kadar 24 ülkede kullanılabilecek Home Connect ekosistemi, hem gündelik hayat için tasarlanan çeşitli servislere erişime, hem de bağlantılı ev aletlerinin diğer akıllı ev çözümleri ile etkileşimine olanak sağlıyor. Amazon Dash Replenishment Service, Simply Yummy ve HelloFresh gibi uygulamaların entegre edilmesiyle Home Connect kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Home Connect, hem ürün hem de uygulama olarak Ekim sonunda Türkiye'de faal hale gelecek. Uygulama iOS ve Android platformları için hazır durumda.