Her kulaçta büyüyen efsane!

Küçük yaşta başladığı kurs sayesinde yüzme ile tanışan, ilk zamanlar korktuğu için kafasını suya sokamayan madalya rekortmeni Michael Phelps, yüzme kariyerinde âdeta yeniden doğdu! 2012 sonrası sporu bırakıp alkole başlayan ABD'li yüzücü, eski antrenörü vesilesiyle Rio 2016'ya katıldı ve toplamda 6 madalya kazandı.

Google Haberlere Abone ol

Nazmiye Köseer

DUVAR - Brezilya’da devam eden 2016 Rio Olimpiyatları’nda yarışan efsane yüzücü Michael Phelps, spor dünyasına damgasını vurmaya devam ediyor. Hayatımıza, toplamda sekiz madalya kazandığı 2004 Atina Olimpiyatları ile giren büyük sporcunun yaşamının bilinmeyen yönleri neler? Tam 'bitti' derken 'Rio 2016' ile yeniden ayağa kalkan Phelps, adını spor tarihinde asla unutulmayacak bir yere şimdiden yazdırdı.

phelps3 ABD'li yüzücü, Rio 2016'de gerçekleşen yarışlarda 5 altın, 1 gümüş toplam 6 madalya kazandı.

KAFASINI SUYA SOKAMAYAN YÜZÜCÜ

31 yaşındaki yüzücü, ABD’nin Baltimore kentinde 30 Haziran 1985 günü dünyaya gelir. Küçük yaşta hiperaktivite teşhisi konulan Michael, ablaları Hillary ve Whitney ile birlikte Baltimore Yüzme Kulübü’ne gitmeye başlar. Böylece ileride dünya sporuna o alanda damga vuracak olan yüzme sporu ile tanışır. Ancak sudan oldukça korkan Michael, uzun bir süre kafasını suya sokamadığı için sırt üstü yüzme tekniğinde ilerler. Annesinin “Kendinizi en güvende hissedeceğiniz yer, sudur” cümlesinin hayatında büyük yeri olduğunu vurgulayan Michael'ın, hayatını değiştirecek yüzme antrenörü Robert Bowman ile tanışması da Baltimore’daki bu kursta olur.

phelps2 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'na, Mark Spitz'in Münih-1972'de 7 altın madalya alarak kırdığı rekoru da kırma amacıyla gelen ABD'li yüzücü, böylece bir olimpiyatta 8 altın madalya kazanan tarihteki ilk sporcu oldu.

EN GENÇ SPORCU

Michael Phelps’in ilk olimpiyat macerası, 2000 yılındaki Sdney Olimpiyatları'nda başladı. 15 yaşında iken katıldığı bu olimpiyatlarda, 1932’den bu yana Amerikan Olimpiyat takımına seçilen en genç sporcu olma unvanını elde etti. Kendisinin dünyaca tanınmasını sağlayan ilk büyük başarısı ise 2000 metre kelebekte 1.54.58 ile kırdığı dünya rekoru oldu. Phelps, 2001 yılındaki bu deneme esnasında 16 yaşındaydı. Bu rekor, Phelps'in bugüne kadar kırdığı 29 dünya rekorundan sadece biriydi…

ZOR DÖNEMLER...

2008 Pekin Olimpiyatları ve 2012 Lonra Olimpiyatları Michael Phelps’in kariyerinde zirveye çıktığı yıllardır. 2008’de toplamda 8 altın, 2012’de ise 2 madalya kazanan Phelps’in hayatı ise madalyaları kadar güzel gitmez. Londra’dan sonra yüzmeyi bıraktığını açıklayan sporcu derin bir krize sürüklenir. İçki içmeye ve kumar oynamaya başlayan Phelps, alkollü bir şekilde araç kullanırken yakalanır ve men cezası alır. Tüm bu yaşananların ardından tedavi görmeye başlayan Phelps, resim yapmaya başlar. Kendisinin bir daha yüzmeyeceği düşünülürken eski antrenörüne gider ve 2016 Rio’da yarışmak istediğini söyler.

2168 YILLIK REKORU KIRDI!

Herkes kendisinin bu olimpiyatlarda dibi göreceğini düşünürken yaşayan efsane insanları bir kez daha utandırır! Rio’da toplamda 4 altın madalya kazanan Phelps, kariyerinin de 22'nci madalyasını almış olur.

Bu altın madalya, Phelsp'in olimpiyartlarda bireysel olarak aldığı 13. altın madalya oldu ve Amerikalı efsane, böylece, 2168 yıl önce kırılan bir rekoru tarihe gömdü. Antik olimpiyat oyunlarında Rodoslu koşucu Leonidas, 'stadion' (yaklaşık 200 m), 'diaulos' (yaklaşık 400 m) ve 'hoplitodromos' (zırhlı araç yarışı) dallarında yarışmış ve M.Ö. 164-160-152 yıllarında (12 kez) birinci olmuştu.

phelps4

Tarihte böylesine büyük sporcuların çok çok az çıktığını düşünürsek, Michael Phelps’i canlı canlı izlemek de bir tarihe tanık olmak demektir. Ben, kendi adıma bu büyük sporcunun önünde saygı ile eğiliyorum...

Michael Phelps'in atlayış yapmadan önce her zaman yaptığı totem...