31. Yaz Oyunları: Karnaval gibi açılış

Rio Olimpiyatları'nın açılış töreni Rio Karnavalı kadar renkliydi. 3 milyardan fazla kişinin canlı yayından izlediği açılış töreninde, 300 profesyonel dansçı müthiş bir gösteri sundu. Şimdi gözler, 206 ülkeden 11 bin 239 sporcunun, 28 olimpik spor dalının 42 disiplininde yarışacağı müsabakalarda... Oyunlarda toplam 306 madalya dağıtılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rio Olimpiyatı'nın açılışı, Rio'ya yakışır bir şekilde oldu ve tören tam bir festivale dönüştü. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları, sabaha karşı TSİ 02.00’de yapılan açılış töreniyle resmen başladı. Olimpiyat ateşi 21 Ağustos’a kadar yanacak. Rio de Janeiro’nun ünlü Maracana Stadı’nda yapılan törende, 45 ülke başkanı hazır bulundu.

RIO KARNAVALI GİBİ

Açılışa 70 bin seyirci katıldı. Tüm dünyada 3 milyardan fazla seyirci açılışı naklen izledi. Rio Karnavalı'nı anımsatan törende, 300 profesyonel dansçının gösterisi herkesi büyüledi. Gösteride kullanılan kostümler ve dekor için 36 bin metre kumaş kullanıldı.

AT Fotoğraf: Tomaz Silva / Agência Brasil

Özel koreografilerle hazırlanan törende, üç ton havai fişek patlatıldı. Dört saat süren açılış seremonisinde ülke geçişleri iki saat sürdü. Alfabetik sıraya göre yapılan resmi geçitte Türk delegasyonu 04:18’de tribünleri selamladı. Türk bayrağını milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı.

LGBTİ HAKLARI DA GÜNDEMDE

'Merkez İstasyonu' filmindeki rolüyle Latin Amerika’nın ilk kez 'En İyi Kadın Oyuncu' Oscar ödülüne aday gösterilen aktris Feranda Montenegro ve İngiliz oyuncu Judie Dench açılış seremonisinin ünlüleri arasındaydı. İki oyuncu birlikte bir şiir okudu. Homofobiye karşı da bir mesajı vardı açılış töreninin, ilk kez transseksüel bir model Olimpiyat açılış törenlerinde yer aldı. Brezilyalı eski milli futbolcu Toninho Cerezo’nun kızı olan transseksüel model Lea T., homofobik önyargıları kırmak için açılışta yer aldı.

LEA T Lea T / Instagram

28 BRANŞ, 42 DİSİPLİN

Rio Olimpiyatları'nda 206 ülkeden 11 bin 239 sporcu, 28 olimpik spor dalının 42 disiplininde yarışacak. Toplam 306 madalya dağıtılacak. Güney Amerika’da ilk kez gerçekleşen Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 103 sporcu ile mücadele veriyor.

70 bin gönüllünün çalışacağı olimpiyatlarda 25 binden fazla basın mensubu görev yapacak. Rio’ya sporseverler de akın etti. Birçok organizasyonun biletleri şimdiden tükendi.

GECİT TORENİ Türkiye Olimpiyat Komitesi'nin sitesinden alınmıştır.

104 yılda 22 Olimpiyat'ta yer alan Türkiye, 2016 Rio’da bugüne kadar hiç katılmadığı kadar çok spor branşında boy gösterecek. Britanya'daki okçuluk olimpiyat elemelerinde iki kota daha alan Türkiye, böylelikle Rio’da yarışacağı branş sayısını 18’e yükseltti. Türkiye kafilesi, 2012 Londra’da 16 branşla ulaştığı en yüksek katılımı geride bıraktı. Türkiye, Rio’ya 103 kişilik kafileyle gitti. Rio’da yapılacak oyunlarda 104 yıl sonra cimnastik erkeklerde, 68 yıl sonra binicilikte, 32 yıl sonra eskrimde ve kotalı dönemde kürekte ilk kez milli sporcularımız mücadele edecek. Atletizm branşında 31 sporcu yer alırken, altı branşta Türkiye ilk kez Olimpiyat'ta boy gösterecek. Eskrimde İrem Karamete, cimnastik erkeklerde Ferhat Arıcan, kadınlarda Tutya Yılmaz, modern pentatlonda İlke Yüksel, kanoda Lasma Liepe, teniste ise Çağla Büyükakçay Türkiye’yi Olimpiyat'ta temsil edecek ilk isimler olacak.

Türkiye açısından bir ilk daha var bu Olimpiyatlar'da... Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Asbaşkanlığı'na seçildi. İlk kez bir Türk bu görevi üstlenmiş oluyor.


MÜLTECİLER İÇİN TAKIM KURULDU

2016 Rio Olimpiyatları'nda bu yıl ilk kez savaş ve çatışmalar yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan atletler için bir mülteci takım kuruldu. Takıma 43 sporcu başvurdu. Dördü kadın 10 kişiden oluşan sığınmacılar takımında, beş Güney Sudan, iki Suriye, iki Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bir Etiyopyalı sporcu bulunacak. Mülteci sporcular yüzme, judo ve atletizm branşlarında yarışacak. Sporcuların madalya almaları durumunda ülkelerinin milli marşları yerine olimpiyat marşı çalınacak.


İKİ YENİ BRANŞ

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), iki spor dalının 2016'da olimpiyat programına girmesine karar verdi. Golf ve 'rugby sevens' (yedi kişilik ragbi)... En son golf 1904'te, ragbi ise 1924'te olimpiyat programında yer almıştı.