John Wick: Aksiyonun içinden fışkıran sanat

Dublörlükten gelen Amerikalı yönetmen Chad Stahelski’nin “John Wick 2” filminde, onca aksiyon ve gerilim içinde sanatın etrafında da dolaşıyor. Aksiyon tutkunlarıyla beraber sanatseverler de haz duyabilir.

Google Haberlere Abone ol

Gecenin içinde New York’ta, kamera yukarıdan şehrin gökdelenlerini yansıtırken, kübist sanatın yakınlarında dolaşırken, kasvetli atmosferin ortasında dışavurumcu ruha da dokunuyor. Araba takip anları sokaklardan yansırken, kamera da yağan yağmurlarla kara filmin içinden geçiyor. Jonathan “John” Wick, bir tetikçi. John, Camorra’dan uzaklaşmak istiyor. Mason yapılanmasına benzeyen Camorra bir mafya örgütü. 16'ncı yüzyılda Napoli’de ortaya çıkmış organize örgüt.

Kaçıp kovalamaca sonunda Ford Mustang arabasını Rus mafyasına kaptıran John, yağmur altında Uzakdoğu dövüşlerini de kattığı mücadelesinde arabasını enkaz halinde evini götürüyor. Ama öncesinde Rus gangsterle barış votkası içmesi gerekiyor Rusça konuşarak. Sonra da yorgun fakirhanesine dönüyor. Adı olmayan pitbull köpeği onu bekliyor elbette. Önceki filmdeki yavru köpekti bu. Evet Helen de yok artık. Tanı konulamayan bir hastalıktan ölmüştü. Ama fotoğrafları ve hatıraları var.

1968 doğumlu Amerikalı yönetmen Chad Stahelski, 2014 yapımı "John Wick" filmini de yönetmişti. Yönetmen, "Matrix" bilimkurgu serisinde ve başka filmlerde dublörlük de yapmış. 2017 yapımı sinemaskop "John Wick: Chapter 2-John Wick 2", basit bir intikam filmi gibi görünse de, aslında mafya denilen şey üzerine insanı düşündürtüyor.

Yönetmen Chad Stahelski, aslında önde Camorra’ya dokunuyor. Sinemada bu örgüt üzerine filmler var. Hemen akla gelen Pasquale Squitieri'nin 1974 yapımı "I Guappi-Kan Kardeşler" filmi. 19'ncu yüzyılda Camorra'nın Napoli'deki yükselişini anlatıyordu. Filmde Franco Nero başroldeydi. Bu film ülkemizde Ocak 1976'da gösterilmişti.

Bu mafya örgütünün günümüzdeki Napoli yansımalarını Matteo Garrone'nin 2008 yapımı "Gomorrah-Gomorra" filminde bulunabiliyor. Bu film, Kasım 2008'de ülkemizde vizyona çıkmıştı. Camorra araştırması yapan yazar Roberto Saviano, Camorra tarafından ölüm tehditleri almıştı. Bu tehdit hâlâ sürüyor.

EMEKLİLİK ZAMANI

Camorra’da yükselmeyi hayal eden Santino onu ziyarete geliyor. Santino, görünüşte sanat tutkunu. Bunun için ablası Gianna’nın ortadan kaldırılması gerekiyor. Ama John kabul etmiyor. Artık emekli olup bu dünyadan uzaklaşmak istiyor. Ama bu o kadar kolay değildi. Santino, John’un evini yerle bir edince John da New York’ta lüks otel müdürü Winston’a gidiyor.

Mafya, yeraltında suçları işlerken, yasal olan işleri de yapıyor. Hatta sanata bile destek veriyor. John’un yolu Roma’ya düşüyor. Gianna, sessiz ve derinden gelen John’u görünce ne olacağını da biliyor. O da kendi bildiği gibi ölümü seçiyor.

. .

İNTİKAM SOĞUK YEMEK...

İşten sonra John için her şey daha da zorlaşıyor. Peşinde Gianna’ya bağlı siyahî Cassian’la Santino’nun dilsiz tetikçisi Ares de var. Bu da yetmiyor, Santino onun üzerine yedi milyon koyuyor. Öldüren parayı alıyor. Ama O John Wick’ti. Bu filmde, kurşunlar ve cesetler havada uçuşuyor. Bir savaş filminden daha fazla ölü şehrin sokaklarda, havaalanlarında, tarihi dehlizlerde ölüler geriler de kalıyor. Ama polisler ortada görünmüyor tabii. Üzerine para konunca birçok cep telefonuna mesaj geliyor.

John biliniyor. Bir an havaalanında insanın zihnini bulanıklaştırıyor filmde. John, peşlerindeki insanları tek tek öldürürken, yönetmen kurguyla oynayarak zihinsel karışıklık yaratıyordu bu anda. Finalde, New York Modern Sanat Müzesi’ndeki “Ruh Yanılsamaları” sergisinde karşılığını buluyor bu zihin karışıklığının. Aynalar koridoruyla yönetmen zihinsel bulanıklık yaratabiliyor postmodern zamanlarda. Orson Welles ustanın 1947 yapımı "The Lady from Shanghai-Şanghaylı Kadın" filminin final bölümünde de aynalar koridoru vardı.

Yönetmen Stahelski, bu aynalarla Welles ustaya da saygı sunmuş oluyor. Bunlar olurken, her şeyin önüne John’un intikam duygusu geçiyor. Film biterken de hiçbir şey bitmiyor sanki. Üçüncü yolculuk uzakta değildi herhalde. Bu film, hem aksiyon-gerilim olarak hem de sanatsal anlamda iyi bir yapıt.

John Wick 2 (John Wick: Chapter 2)

Yönetmen: Chad Stahelski

Eser-Senaryo: Derek Kolstad

Müzik: Tyler Bates-Joel J. Richard

Kurgu: Evan Schiff

Görüntü: Dan Laustsen

Oyuncular: Keanu Reeves (John), Common (Cassian),

Riccardo Scamarcio (Santino), Ruby Rose (Ares),

Peter Serafinowicz (Silah Satıcısı), Lance Reddick (Charon),

Ian McShane (Winston), John Leguizamo (Aurelio),

David Patrick Kelly (Charlie), Thomas Sadoski (Jimmy), Bridget Moynahan (Helen), Laurence Fishburne (Dilenci Kral), Claudia Gerini (Gianna),

Peter Stormare (Rus), Franco Nero (Otel Müdürü)

Yapım: Summit (2017)