II. Amed Film Festivali başladı

Ortadoğu Sinema Akademisi’nin organize ettiği II. Amed Film Festivali “Sınırsız Sinema” sloganı ile Diyarbakır’da başladı. Üç gün sürecek festivalin açılışında konuşmacılar sanatın engellenemeyeceğine dikkat çekerken, Arjantinli piyanist Sergio Escalera konser verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır’da belediye eşbaşkanlarının tutuklanması, belediyelere kayyım atanması, parti başkanları dahil çok sayıda siyasetçinin tutuklanması ve yüzlerce kamu personelin ihraç edilmesi sonrasında ilk kez bir sanatsal etkinlik düzenlendi. Kasım ayında düzenlenmesi planlanan II. Amed Film Festivali, gergin siyasal ortam nedeniyle gerçekleşmemişti. Ortadoğu Sinema Akademisi’nin düzenlediği, Eğitim Sen, Türk Mimar ve Mühendisleri Odası (TMMOB), Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin desteği ile gerçekleşti.

I.Amed Film Festivali geçtiğimiz yıl DBP’li belediyelerin desteği ile gerçekleştirilmişti. Bütün belediyelere kayyım atanınca festival tertip komitesi destekten yoksun kaldı. Festival komitesi kayyım atanan belediyelerden destek almak yerine kentteki sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa festival düzenleme kararı aldığını duyurmuştu. Çok sayıda sinemaseverin katıldığı festivalin açılışı da bu nedenle Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de gerçekleşti.

vecdi

‘SİNEMA SINIR TANIMAZ’

Festivalin açılış konuşmasını yapan sinemacı Şerko Kaniwar, belediyelere kayyım atanmasından dolayı festivalin geciktiğini belirtti. Kaniwar,“Salonlarımıza kilit vurabilirler, zindanlarda da bizi fiziki olarak ezebilirler, ancak hayallerimize kayyım atayamazlar. Kimse hayallerimizi, umutlarımızı ve türkülerimizi çalamaz. Baş eğmeyeceğiz ve her yerde sanatımızı halka ulaştıracağız” dedi.

Festival Tertip Komitesi üyesi sinemacı İslam Dağdeviren ise konuşmasında belediyelere kayyım atanmasının eleştirdi ve halkın bu şekilde iradesine el konulduğunu belirtti. Dağdeviren, “Biz sanatçılar ve sinemacılar bunun karşısında duruşumuzu sürdüreceğiz. Sokakta bile olsa festivali gerçekleştireceğiz. Bu nedenle festivali ‘Sınırsız Sinema’ sloganı ile gerçekleştiriyoruz. Sinema sınır tanımaz” dedi.

Konuşmaların ardından Arjantinli Piyanist Sergio Escalera konser verdi. Başka bir program için Diyarbakır’da bulunan Escalera, tertip komitesinin daveti üzerine festivalin açılışında Chopin ve Latin Amerikalı müzisyenlerin eserlerini seslendirdi.

vecdi2 .

AÇILIŞ FİLMİ ‘TAŞA YAZILMIŞ HATIRALAR’

Konserin ardından festivalin açılış filmi “Taşa Yazılmış Hatıralar” gösterildi. Shawkat Amin Korki’nin yönetmeliğini yaptığı film, Hüseyin ve Alan isimli iki arkadaşın, 1988 yılında Irak’ta gerçekleşen Enfal’i konu alan bir filmi çekme maceralarını anlatıyor. “Taşa Yazılmış Hatıralar” film çekmenin ekonomik güçlerinin yanı sıra kadının toplumdaki yeri ile Enfal’in insan ruhunda bıraktığı izler de irdeleniyor. “Taşa Yazılmış Hatıralar”la ilgili detaylı incelemeyi eleştirmenlere bırakarak, festival filmlerini takip edecek sinemaseverleri memnun edecek bir film demekle yetinelim.