Diyarbakır'da 'Sınırsız Sinema' günleri

II. Amed Film Festivali, 22-25 Aralık 2016 tarihleri arasında “Sınırsız Sinema” sloganıyla başlıyor. Kasım ayında gerçekleşmesi planlanan festival, belediye başkanlarının tutuklanması ve belediyelere kayyım atanması nedeniyle ertelenmişti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amed Film Festivali tertip komitesi, ertelenen festivalin yeni tarihini 22-25 Aralık olarak belirledi. Tertip komitesinin açıklamasında zor bir süreçten geçildiği belirtildi ve “Bu koşullar altında sanatın ve sanatçının görevinin, sinmek değil; tam da zamanın gerçeğini anlatmak için sesini yükseltmek olduğunu düşünüyoruz” denildi.

HAKİKATİ ANLATAN FİLMLER

Festival tertip komitesinin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Festivalimiz bu yıl 4-13 Kasım tarihleri arasında yapılacakken, halkın iradesine müdahale edilmiş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları tutuklanıp  yerine kayyım atanmıştır. Bu koşullarda festivalimiz belirlenen tarihler arasında gerçekleşememiştir. Ancak, kent kimliğinin ve mücadelesinin bir parçası olan festivalin yapılma gerekçeleri hâlâ orta yerde duruyor. Biz, bu koşullarda üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmek için festivalimizi halkın özgücü ve demokratik kitle örgütleri desteğiyle yapmaya hazırlanıyoruz.”

dogan .

Sanatın doğası gereği muhalif bir yapıya sahip olduğu vurgusu yapılan açıklamada, “Akıl, vicdan ve onurla yürütülen çalışmalara hiçbir şekilde mühür vurulamaz. Yenilikçi, özgün ve yaratıcı bakış açılarına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde hakikati  anlatan filmleri halkımızla buluşturacağız” denildi.

‘PROGRAM ZAYIFLADI, ENERJİSİ ARTTI’

Gazete Duvar’a konuşan ve II. Amed Film Festivali Tertip Komitesi'nden yönetmen Zeynel Doğan, “Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlemeyi planladığımız festivalin programı daha güçlüydü. Bu destekten yoksun kalınca program zayıfladı, ancak enerjisi arttı” dedi.

Doğan, Diyarbakır’daki belediyelere kayyım atandıktan sonraki gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: “Kayyım atandıktan sonra bütün belediyelerde çalışmalar durdu. Kültür sanat organizasyonları da öyle... Öte yandan halkın seçtiği belediye başkanları tutuklandı, belediyelere kayyım atandı. Düzenlemek istediğimiz festivalin karşı olduğu gelişmeler bunlar. Dolayısıyla Amed Film Festivali afişinde kayyım atanmış belediyelerin logosunun bulunmasını istemedik.”

KONUKLAR KENDİ İMKANLARIYLA GELECEK

Kayyım atanmış belediyelerin desteği yerine kentin dinamikleriyle festivali organize etmeyi doğru bulduklarını vurgulayan Zeynel Doğan, şunları söyledi: “Sivil toplum örgütleri ve derneklerden destek aldık. Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, TMMOB, Sinema Derneği, Diyarbakır Sanat Merkezi gibi kurumlar desteklerini sundular, salonlarını festival filmleri için açacaklar. Film izlemek için konforlu sinema salonları olmayacak belki, ama Amed Film Festivali’nin ruhuna uygun olacak.”

Doğan, festivale katılmak üzere Diyarbakır’a gelecek konuk yönetmenlerin kendi masraflarını karşılamayı kabul ettiğini belirterek, “Ayrıca filmlerini festivale gönderen yapımcılar da telif talebinde bulunmadılar” dedi.

FESTİVAL FİLMLERİ BAŞKA İLLERDE DE GÖSTERİLECEK

Zeynel Doğan, Türkiye ve yurtdışında dayanışma amacıyla festival filmlerinin gösterileceğini söyledi. Doğan, “Amed Film Festivali’nde gösterilecek filmler İstanbul, İzmir, Viyana, Londra, Roma gibi kentlerin bazı sinema salonlarında da dayanışma amacıyla gösterilecek” dedi.