Sinemanın emektarlarına onur ödülü

36. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. Sinemanın emektarları, çabalarıyla ödüle layık bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-16 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 36. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl yönetmen Barış Pirhasan, oyuncular Macit Koper ve Selma Güneri, görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya takdim edilecek.

Sinefil Mithat Alam: Sinemaya gönül vermiş eğitmen ve sinefil Mithat Alam ise Sinema Emek Ödülü ile onurlandırılacak. Sinema Onur Ödülleri, 5 Nisan Çarşamba gecesi yapılacak 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek. Mithat Alam Film Merkezi'yle kültür ortamına katkılarından dolayı Alam’a "Sinema Emek Ödülü"nü verme kararı alındı.

Gösterimlerden eğitim seminerlerine sürekli gelişerek her yaştan sinemasevere, öğrenciye, genç sinemacılara kucak açmaya devam eden bir kurum olan Mithat Alam Film Merkezi, bilinçli sinemasever kitlelerin yetişmesine, sinemacı yeni yeteneklere olanak tanıyarak yerli ve yabancı güncel sinemanın nabzını tutarken, Görsel Hafıza Projesi ile sinema insanlarını arşivleyerek sinema tarihinin korunmasını da sağlıyor.

Senarist Barış Pirhasan: 80’li yıllarda Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Şerif Gören gibi usta yönetmenlerle beraber çalışan, "Aaahh Belinda", "Adı Vasfiye", "Körebe", "Amansız Yol", “Kadının Adı Yok”, "Asiye Nasıl Kurtulur" gibi dönemin yenilikçi filmlerinde senarist olarak imzası bulunan, aynı zamanda Türkiye sinemasının en özgün filmlerinden "Usta Beni Öldürsene"nin yönetmeni Barış Pirhasan, sinema kariyerinin yanı sıra genç yaştan itibaren birçok şiir de kaleme aldı.

Aktrist Selma Güneri: Selma Güneri, 60’lı yılların ortalarından itibaren Yeşilçam'da sayısız filmde rol alan ve klasikler arasında yer alan Erdoğan Tokatlı'nın “Son Kuşlar” (1966) filmindeki oyunuyla etki yaratmıştı. Öncesinde “Ben Öldükçe Yaşarım” filmiyle iki kez Altın Portakal Ödülü’nü kazanan Selma Güneri, “Mum Kokulu Kadınlar” gibi yapıtlarla yeni kuşaklara da ulaştı.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Macit Koper: Yarım asra yaklaşan kariyerinde tiyatronun yanı sıra Ömer Kavur ve Atıf Yılmaz gibi önemli yönetmenlerle çalışan, “Aaahh Belinda” gibi sayısız özgün filmde rol alan, “Rumuz Goncagül”e senarist olarak imza atan, “Anayurt Oteli”nde yarattığı benzersiz Zerbercet karakteriyle iz bırakan Macit Koper, Türk Sineması’nın unutulmaz kişiliklerinden biri oldu. Koper, tiyatro ve sinema oyunculuğu, senaristlik ve tiyatro yönetmenliği alanlarında ulusal ve uluslararası birçok ödül kazandı.

Görüntü yönetmeni Çetin Tunca: Yeşilçam'ın altın döneminden günümüze uzanan, 127 film ve birçok TV dizisini içeren filmografisiyle sinemamızın görsel diline önemli bir katkısı olan, yıllar yılı farklı kuşaklardan sayısız seyircinin hayranlığını kazanmış Atıf Yılmaz başyapıtı "Selvi Boylum Al Yazmalım"ın unutulmaz görüntülerine de imzasını atmış, iki Altın Portakallı usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca, kariyerine sığdırdığı filmlerin yanı sıra bugün halen Türk Sineması’nın duayenleri arasında yer alan Halit Refiğ, Memduh Ün ve Feyzi Tuna gibi yönetmenlerin hayatlarını konu alan biyografik çalışmalara da imza attı. (HABER MERKEZİ)