Canavarların en tehlikelisi insanlar

Şehir ve insanlık tehdit altındadır; ancak bu tehdidin kaynağı büyücüler mi, canavarlar mı yoksa obscurus denilen hepsinden daha tehlikeli yaratıklar mıdır? Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Yaşarlar, gerçek ve sıkıcı dünyaya Scamander’in gözüyle bakan, neşeli, esprili bir merhaba...

Google Haberlere Abone ol

Esra Karataş  [email protected]

Harry Potter serisinin kahramanlarından Rolf’un büyükbabası Newt Scamander’i beyazperdeye taşıyan Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Yaşarlar / Fantastic Beasts and Where to Find Them bu hafta meraklılarıyla buluşuyor. Beş filmden oluşan seri, Harry’nin hikâyesinin 70 yıl öncesini anlatıyor. Harry Potter’da olduğu gibi bu serinin de yönetmenliğini üstlenen David Yates’in son derece başarılı bir atmosfer yaratığını söylemeye gerek yok.

BAVULDAN YAYILAN EĞLENCE

1920’lerin New York’unda geçen filmde, Newt Scamander’i göçmen olarak New York’a girmeye çalışırken görüyoruz. Yanında kıpır kıpır, hareketli bir bavul var. İçinde taşıdığı her nasıl büyülü bir şeyse filmin doğal yapısına eğlenceli hal buradan, bu bavuldan yayılıyor. Scamander’in New York’a girişiyle bir kovalamacanın içine çekiliyoruz. Son derece sevgi dolu ve hüzünlü bakışlara sahip Scamander, insanlığın kötülüğünü görmüş ve yana yakıla aradığı fantastik canavarlarını korunaklı yuvalarına götürmek istiyor. İnsanların onlara zarar veremeyecekleri topraklara. Scamander’in canavarlarını koruduğu dünyadan gerçek dünyaya büyü sayesinde geçiliyor. Canavarlarını sakladığı dünyada onları besliyor, seviyor, nasıl korunacaklarına dair notlar alıyor. Newt’e hayat veren Danimarkalı Kız, Her Şeyin Teorisi filmlerinden tanıdığımız Eddie Redmayne. Redmayne bu filmde de son derece sahici bir performans sergiliyor.

Scamander, New York’a ayak bastığı andan itibaren bir çekişmenin, karanlık bulutların dolaştığı bir atmosferin içinde buluyoruz kendimizi. Filmin en çekici sahnelerinden biri şehrin yerle bir olup bütün o tarihi Art-Deco tarzı binaların altüst oluşunu ve tekrar vücut buluşunu izlemek. Film, Harry Potter’ı eşelemekten çok, bu yeni öyküye odaklanarak görsel olarak güçlü ve sağlam bir hikâyenin üzerine oturuyor.

BÜYÜ SAVAŞI

Sihirbazlar okullarının en ünlüsüne sahip şehirde, büyücüler ve büyüdışı insanlar arasında soğuk bir savaş sürmektedir. Scamander, Amerika Birleşik Devletleri Büyü Kongresi’nin çalışmalarında yer alan Tina ile karşılaşır. Ülke birtakım güçler tarafından karanlığa boğulmak istenmektedir. Büyüdışı’ların hayatlarının tehlikede olduğuna inanılır. Karanlığın sebebi obscurus’lardan bilinir. Kendi dünyalarında içe kapanık bir hayat süren büyücüler, Büyüdışı’larla sınırlarını çizdikleri bir denge kurmuşlardır. Bir taraftan Büyüdışı’lar cadıların varlığı ve bunların insanlara zarar vermesiyle örgütlenmeye ve düşmanlığı beslemeye çalışırken, diğer yanda obscurus aracılığıyla Büyücüler Okulu’nun önde gelen isimlerinden Percival Graves, büyücülerin içinde bulunduğu tutsaklıktan çıkıp özgürleşmek, gücü eline geçirmek ister.

Şehir ve insanlık tehdit altındadır; ancak bu tehdidin kaynağı büyücüler mi, canavarlar mı yoksa obscurus denilen hepsinden daha tehlikeli yaratıklar mıdır? Filmin en güçlü yanlarından biri de obscurus’ların ortaya çıktığı anlar. Scamander’e göre bu yaratıkların en tehlikelisi insanlardır. Kalbi iyilikle dolu olduğu her halinden anlaşılan hassas ruhlu Scamander, dünyayı ve canavarlarını korumak için Tina ile işbirliği yapıp, egemen güçlerin oyununu bozmak zorunda kalır.

Fantastik Canavarlar Nelerdir ve Nerede Yaşarlar, gerçek ve sıkıcı dünyaya Scamander’in gözüyle bakan, neşeli, esprili bir merhaba diyor. Haftanın kaçırılmaması gereken filmlerinden biri, keyfini çıkarın.

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?

Yönetmen: David Yates

Senaryo: J.K. Rowling

Oyuncular: Eddie Redmayne (Newt Scamander), Ezra Miller (Credence), Colin Farell (Percival Graves), Katherine Waterston (Goldstein), Jon Voight (Henry Shaw Sr.), Queenie (Alison Sudol), Mary Lou Barebone (Samantha Morton), Zoë Kravitz, Ron Perlman