Pera Film'e Kulak Ver!

Pera Film, Orta Avrupa filmlerinden bir seçki sunuyor. Seçki, müzikaller, müzik ve müzisyenlerle ilgili filmlere ve film müziklerine odaklanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pera Film, Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri adlı program ile Çek, Macar, Polonya ve Slovak sinemalarından oluşan bir seçkiyle müzik ve sinema ilişkisini ele alıyor.

4 Aralık'a kadar devam edecek olan program kapsamında gösterilecek filmler arasında, Çek popüler kültürünün ikonlarına yer veren 1968 yapımı The Incredibly Sad Princess (İnanılmaz Hüzünlü Prenses), Macar rock operası Stephen the King (Kral Stephen), Ivan Olbracht'ın kitabından uyarlanan Ballad for the Bandit (Haydudun Baladı) bulunuyor.

1980'lerin başlarında Polonya'da yaşayan dört arkadaşın kurduğu punk grubunun hikayesine odaklanan All That I Love (Sevdiğim Her Şey), 10 yaşındaki sağır-dilsiz Roman kızı Denisa'nın müzik aşkını anlatan The Queen of Silence (Sessizliğin Kraliçesi) da program kapsamında sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

pera

Ayrıca, Juraj Jakubisko'nun yönettiği, Slovak ve Çek eleştirmenlerin en iyi Slovak filmleri arasında saydığı Birds, Orphans and Fools (Kuşlar, Yetimler ve Aptallar), Marcell Jankovics'in yönettiği 1973 yapımı animasyon filmi János Vitéz, Macaristan'ın en büyük gölünün çevresindeki eğlence mekanlarından konser görüntülerini belgeselleştiren Balaton Method (Balaton Yöntemi) izleyiciyle buluşuyor.

pera2

BESTELERİYLE ÖNE ÇIKIYORLAR

Pera Film'den yapılan açıklamada programla ilgili şöyle denildi: "Bu filmlerin en belirgin özelliği, çarpıcı besteleri. Özellikle de Çek Yeni Dalgası’ndan olan ve Ortaçağ’da geçen epik film Marketa Lazarová’nın müziğini ünlü Zdeněk Liška’nın bestelemiş olması dikkat çekiyor. Liška, aynı zamanda Tatra Dağları’nın muhteşem doğasında geçen Slovak “bromans” (kanka romantizmi) filmi The Copper Tower’ın (Bakır Kule) müziklerini de yaptı. Marketa Lazarová Slovak oyuncu Magda Vášáryová’yı tanıttı, kız kardeşi Emilia Vášáryová ise The CopperTower’da rol aldı. Ilja Zeljenka’nın müziği Slovak “dağ western’i” The Return of Dragon’ın (Ejder’in Dönüşü) filmine eşlik etti. Önemli bestecilerden Zbigniew Preisner, Krzystof Kieslowski’nin filmi The Double Life of Veronique (Veronique’in İkili Yaşamı) için yaptığı müziklerle uluslararası üne kavuştu."

Etiketler pera film Kulak Ver