Tetova'da Kısa Filmler Festivali

Tetova (Kalkandelen) Uluslararası Film Festivali bugün başladı. Festivale Türkiye'den de iki yönetmen filmleriyle katılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Makedonya’da bulunan Kalkandelen, bu yıl 5’incisi düzenlenecek Tetova (Kalkandelen) Uluslararası Film Festivali ODA (TIFF ODA)’ne ev sahipliği yapıyor. Festival bugün SHOK filmiyle açılış seremonisi yapacak ve 9 Ekim’de sona erecek.

855 BAŞVURU YAPILDI

2014 / 2015 / 2016 yılları arasında üretilmiş tüm filmlerin katılabildiği festivale bireysel olarak tüm yönetmenler başvurabiliyor. Dünyanın her yerinden pek çok yönetmenin katılabildiği TIFF ODA festivalinin tek şartı, gösterilecek filmlerin İngilizce altyazı içermesi… En iyi Film, En iyi Yönetmen, En iyi Sinematografi, En iyi Kurgu ve İzleyici Ödüllerinin verileceği festivale bu yıl 855 kısa film başvurmuş olmasına rağmen, bunların sadece 36’sı ‘Official Selection’a girebilmiş. Yarışmaya jürilik edecek profesyonel isimler arasında, Makedonya’nın ünlü yönetmenleri Afrim Spahiu, Tomash Petran ve Marija Zidar bulunuyor.

TÜRKİYE FİLMLERİ

Kısa film kategorisinde yarışacak filmler arasında Türkiye'den de iki yönetmenin filmleri bulunuyor. Ufuk Çavuş’un yönetmenliğini yaptığı ‘To The Sea’ (Denize) filmi daha önce pek çok festivalde favori olarak gösterilmiş. Filmin konusu özetle şöyle: Emine’nin eşi, Adem’in ağabeyi Yunus, uzun süredir yatalaktır. Onun bu durumu Adem ve Emine arasında bazı duyguların yeşermesine neden olur. Yunus’un iyileşmesi için çıktıkları yolculuk sırasında Adem ve Emine bazı tercihler yapmak zorunda kalır…

17 yaşındaki Makedonyalı Batuhan İbrahim ise festivalin en genç yönetmeni… Çektiği ‘Deep’ (DERİN) filmi daha evvel Makedonya Sinema Birliği’nin düzenlediği İştip şehrinde gerçekleşen Amatör Film Festivalinde ‘En iyi yönetmen’, ‘En iyi film’, ve ‘En iyi müzik’ ödüllerini kazanmış. Bu yıl Rusya’da düzenlenen UNICA (Union Internationale Du Cinema)’da takdirname almış. Filmin konusu şöyle: Genç ve yalnız bir adam metropol hayatının ortasında adeta kara bir deliğe, bir kısırdöngüye düşmüştür. Duygusal açıdan çöken ve yaratıcılığını kaybeden bu genç, her yaşama tutunma çabasında hüsrana uğrar. Filmdeki taş, odun ve su öğeleri ona, insanın doğayla olan bağlantısını hatırlatır ve umut verir. Saçını kesmesi bile aslında çok büyük bir anlam taşır. Her makas darbesinde üstünden bir yük kalkacak ve sanki monoton hayatından kaçabilmesi için cesaret bulacaktır. Filmin sonunda ise istasyona gelen tren ile eski hayatına veda eder ve gerçek kimliğini bulmaya doğru gider.

17 YAŞINDA PEK ÇOK ÖDÜL ALDI

batu2 Batuhan İbrahim

Makedonya'daki Türk gençlerinin sanata olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. TIFF ODA film festivalinde kısa filmler kategorisinde yarışan Batuhan, festivalin en genç yönetmeni… Daha 17 yaşında olmasına rağmen çektiği kısa film ‘Deep’ ile pek çok ödül kazanmayı başardı. Film çekmek dışında montaj, fotoğraf, animasyon, dijital sanat, resim ve heykelle de uğraşan genç sanatçı, daha lise son sınıfta…

Babası heykeltıraş, annesi tiyatro oyuncusu, amcası müzisyen, diğer amcası da Stand-up komedyeni olan Batuhan’ın sanatçı bir aileden gelmesi, yönetmen olmasında büyük bir etken olmuş. Kendisini Nuri Bilge Ceylan'ın 'Uzak' adlı filmiyle keşfettiğini söyleyen Batuhan, New York'ta MC Gallery'de, ailesiyle birlikte ‘Makedonya Sanat Temsilcisi’ olarak görev almış. Gelecekle ilgili hedefleri çok büyük… Dram Akademisi Film ve Televizyon Yönetmenliği Bölümü’ne kayıt yaptıran Batuhan’ın en büyük hayallerinden biri de Makedonya'dan Türkiye'ye göç eden sanatçı Fahri Aksoy'un hayatından bir bölümü kısa film olarak anlatmak… Toplum için sanat düşüncesini benimsediği için, sanat okumayı hedefleyen gençlere, genç bir sinema sanatçısı olarak şöyle bir mesaj veriyor; "Çok film izlesinler. Sinemayla, oyunculukla, sanatla ilgilenenler her dönemin ve her yönetmenin filmini mutlaka izlemeli. Tabii ki daha fazla sanatsal filmleri tercih etsinler. Hem kariyerleri hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlayacaktır."