Kerala: Hindistan'ın 'komünist' Venedik'i

Hindistan deyince aklımıza pek çok şey geliyor; baharatları, kumaşları, yemekleri, takıları, kınaları, sarileri, Tac Mahal’i, Goa’sı… Ama asıl ülkenin Venedik’i olarak geçen Kerala, kumsalları, bakir yeşilliği, yüzen evlerle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan’ın güneybatısında yer alan Kerala önemli bir turizm merkezi. Vikipedi’de yer alan bir bilgiye göre, ‘Kera’ (Hindistan cevizi ağacı), ‘Alam’ ise diyar demek, dolayısıyla Kerala ‘Hindistan cevizi diyarı’ demek. Gerçekten de burada Hindistan cevizlerinin ve muzların tadı bir başka. Zaten bu bölge ülkenin en güzel mutfaklarından birine sahip, hele deniz ürünleri. özellikle mavi yengeçler gerçekten çok lezzetli.

Kerala, ülkenin komünist olan birkaç eyaletinden de biri. Gittiğiniz çoğu yerde, orak çekiçli kırmızı bayraklar görüyorsunuz. Burası, Hindistan’ın okuma yazma oranının ve yaşam standartlarının en yüksek, yolsuzluk ve suç oranının da en düşük olduğu eyalet. Turistik bir bölge olduğu için İngilizceye alışıklar, dolayısıyla iletişim problemi de yaşanmıyor.

HİNDİSTAN'IN BAHARAT BAHÇESİ

Eskiden krallık olan ve Hindistan’ın en önemli destanları Ramayana ve Mahabharata’da da ‘Baharat Bahçesi’ olarak bahsedilen Kerala, Sümer kayıtlarına göre M.Ö 3000'den beri önemli bir baharat ihracatçısı olmuş, bu yüzden de işgalci kuvvetlerin dikkatini çekmiş. 15’inci yüzyılda baharat yolunu eline geçirmek isteyen Portekizli tüccarlar, Kerala’ya girerek Hindistan’ı kolonileştirme yolunu Avrupa’ya açmış. Dolayısıyla sahil kenti Goa’da nasıl Portekiz mimarisi baskınsa ve Eduardo ya da Maria isminde Hintliler görmeniz mümkünse, burada da aynı durum geçerli. Kerala hala Hindistan’ın baharat bahçesi olarak geçiyor. Tarım sektöründe Hindistan cevizi, çay, kahve, kaşu fıstığı ise en önemli ticaret ürünlerinden…

plaj

BİRAZ DA MASALSI

Lakşadvip Denizi ile dağ geçitlerinin arasına sıkışmış eyaletin sahil şeridi tam 595 kilometre. Dolayısıyla eyaletin gelirinin bir kısmı balıkçılıktan geliyor. Hint mitolojisine göre, Kerala ilk kez Tanrı Vişnu'nun 6’ıncı avatarı olan baltalı savaşçı bilge Parasurama tarafından denizden alındığı için, buraya ‘Parasurama’nın ülkesi’ de deniyor. Parasurama baltasını fırlatarak, denizi baltasının düştüğü yere kadar geriletmiş ve efsaneye göre, denizden yükselen bu yeni toprak çok tuzlu ve yaşamaya uygun olmadığından Parasurama, Yılan Kral Vasuki’yi çağırmış ve yılanın kutsal zehriyle toprağı yeşillendirerek verimli hale getirtmiş. Bundan dolayı Vasuki ve bütün yılanlar diyarın gardiyanları sayılıyor. İlginçtir ki, Kerala'da Changanacherry bölgesinde bulunan deniz fosilleri, Kerala’nın bir zamanlar sular altında olduğunu kanıtlıyor, bu durum da mitolojideki hipotezi destekliyor.

YAPILACAKLAR LİSTESİ

Yüzen evlerle ‘Doğu’nun Venedik’ini dolaşmak: Bu gerçekten de hayatınızın boyunca belki de bir kez yaşayabileceğiniz bir deneyim. İsmi Alappuzha olarak değiştirilmesine rağmen, çoğunluk tarafından halen Allepey olarak bahsedilen yer, ‘Doğu'nun Venedik’i olarak geçiyor. Birbirine geçmiş tropikal su kanallarıyla çevrili köylerin arasında yüzen evlerle dolaşırken şahit olacağınız manzaralardan nefesiniz kesilecek, gece yıldızlardan yapılma yorgan üzerinizi örttüğünde kendinizi kaybedeceksiniz. Bütçenize göre bulabileceğiniz birbirinden farklı yüzen evler, birkaç saatlik ya da günlük turlar yapıyorlar ama romantik bir tatil peşindeyseniz, içinde jakuzisi de bulunan yüzen evler, fiyatları biraz yüksek olsa da her şeye değiyor. Elbette kanınızın son damlasına kadar pazarlık etmeyi ve yanınıza sinek ilacı almayı unutmuyorsunuz!

ev

Ayurvedik masaj terapisi yaptırmak: Kerala, Ayurvedik terapilerinin merkezi olduğu için, buraya geldiğinizde bu masajlardan yaptırmamak neredeyse olanaksız. Çeşitli yağlarla yapılan 3000 yıllık bu terapi hem kronik ağrılarınızdan kurtulmak hem de sadece fiziksel değil zihinsel rahatlamak için de birebir.

Ağaç evlerde kalmak: Trekking, kaya tırmanışı ve dağ bisikleti gibi aktivitelerle ilgilenenler veya doğaya yakın olmak isteyenler için Wayanad, Munnar, Athirapally ve Thekkady bölgeleri tam isabet olacaktır. Ağaçlara kurulmuş konforlu evler, gerçekten de bambaşka bir deneyim yaşatıyor.

Baharat bahçelerini ziyaret etmek: Mutlaka ama mutlaka otantik baharat plantasyonlarına uğrayın. Bir çok egzotik baharatla karşılaşacağınız bahçeler içinde en sevdiğim adreslerden biri Munnar… Burada ayrıca bölgenin en güzel çaylarının yetiştiği bir plantasyon ve çay müzesi de bulunuyor.

Fort Kochi gezinin olmazsa olmazı: Arap, İngiliz, Hollanda, Çin ve Portekizlilerin etkisiyle eklektik bir mimariye sahip olan Fort Kochi ve sahili, zamanda geri gideceğiniz ve Kerala’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. Eski şehri turlarken göreceğiniz Hint-Portekiz Müzesi, 400 yaşındaki Sinagog, antik camiler, Santa Cruz Bazilikası ve turistler tarafından çok ilgi gören mühendislik harikası devasa Çin balık ağları gezinizi şenlendirecek detaylar.

Yılan botlarıyla (Snake Boats Race) yapılan yarışları izlemek: Kerala’nın 400 yıllık en geleneksel gösterilerinden biri. Her yıl muson zamanı yapılan yarışlar, temmuzdan eylüle kadar sürüyor. 30-35 metre uzunluğundaki bu rengarenk botlarla yapılan yarışları izlemek, özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler için gerçekten de görsel bir şölen.

fil

Fillerle banyo yapmak: Bir fili yıkadığınızı düşünün ya da onunla birlikte banyo yaptığınızı; muhtemelen böyle bir şey aklınıza hiç gelmemiştir. Filler suyu o kadar çok seviyor ki çocuklar gibi şenleniyorlar; onların bu halini izlemek bile tüm yolculuğa değiyor. Böyle olağanüstü bir deneyim yaşamak istiyorsanız, gideceğiniz yer Kodanad Fil Sığınağı…

Theyyam- Kathakali danslarını izlemek: Kuzey Kerala’da yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri de çeşitli tapınaklarda, son derece ilginç kostümlerle yapılan bu muhteşem dans gösterisine gitmek. Böyle bir şovu izlemek kesinlikle paha biçilemez ve bu gösteriyi izleyebileceğiniz en doğru yer ise, Fort Kochi.

Kovalam sahilinde güneşi batırmak: Arap Denizi kıyısında, hilal şeklinde 3 büyük plajı olan Kovalam, bölgenin en güzel kumsallarına sahip. Siyah kumu ve ilginç bir mimariye sahip deniz feneriyle meşhur olan Lighthouse Beach, bizim favorilerimizden.

Hindistan’ın Niagara Şelalesini ziyaret etmek: 25 metre yüksekliğindeki Athirapally şelalesine girmek gezide yapabileceğiniz en eğlenceli faaliyetlerden… Ziyaret tarihleri genelden hazirandan eylüle kadar. Doğanın bu muhteşem senfonisini izlemek bile ruhunuzun dinlenmesi için yeterli.