Çok çocuk kalbi yoruyor

Birden fazla çocuk sahibi olan kişilerde kalp ve damar hastalığı riskinin arttığı belirlendi. Araştırma, yarım milyon kişi üzerinde yapıldı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de 500 bin kişinin sağlık verilerinin incelenmesiyle yapılan bir araştırma, birden fazla çocuk sahibi olan ebevenynlerin kalp hastalığı ve felç riskinin arttığını ortaya koydu. Riskin sadece annelerde değil, babalarda da yükselmesi, çocuk sayısıyla doğru orantılı olarak artan ekonomik baskıya bağlandı.

Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, birden fazla hamilelik kadınlarda kalp sorunu riskini artırıyor. Ancak bu riskin erkeklerde de çocuk sayısıyla doğru orantılı artması dikkat çekti.

Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin Başkanı Profesör Vera Regitz-Zagrosek, "Çarpıcı olan şey, araştırmanın erkek ve kadınlarda aynı bağlantıya işaret etmesi. Bu durum sosyoekonomik faktörlerle açıklanabilir. Bir çocuk ebeveynler için ilerleyen yaşlarda koruma hissi sağlar. Fakat birden fazla çocuk olduğunda, bu his ortadan kalkar çünkü ebeveynler üzerindeki ekonomik ve toplumsal baskı artar" dedi.

Regitz-Zagrosek, "Hamileliğin, vücudun kardiyovasküler stres unsurlarına tepkisinde değişim yarattığını biliyoruz. Fakat Çinli erkeklerle ilgili bulgular, sosyoekonomik bir açıklama da gerektiriyor" ifadesini kullandı. (Dış Haberler)