Yoğun trafik unutkanlık ve bunamayı artırıyor!

Trafiğin sağlığa zararlı olduğu bir kez daha kanıtlandı. Kanada'da yapılan bir araştırmaya göre, işlek yollara yakın yerlerde oturmak bunama riskini önemli ölçüde artırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'da yaklaşık 2 milyon kişi üzerinde 11 yıl boyu yapılan bir araştırma, yoğun trafiğin ve hava kirliliğinin unutkanlık ve bunama riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, işlek yollara yakın yerlerde yaşayan kişilerde daha yüksek bunama oranları görülüyor.

Sonuçlar şöyle:

  • Araştırmanın yapıldığı 2001-2012 arasında Kanada'da 243 bin 611 bunama (demans) vakası tespit edildi.
  • Bu vakalar, hastanın yoğun trafiğe sahne olan bir yola ne kadar uzakta oturduğuna göre ayrıştırılınca, şu sonuç ortaya çıktı: Bir ana yola en az 300 metre uzakta yaşayanlara kıyasla, 50 metre uzaklıkta oturanlarda bunama yüzde 7 oranında, 50-100 metre uzakta yaşayanlarda yüzde 4 oranında ve 200 metreye kadar uzakta oturanlarda da yüzde 2 oranında daha yüksek.
  • Araştırmacılar, yoksulluk, obezite, sigara içme ve eğitim düzeyleri gibi bunamaya yol açan diğer faktörleri de sonuçlara yansıttı. Yani, araştırma sonucunda sunulan bunama-trafik bağlantısı üzerinde bu faktörlerin etkisi sıfırlandı.
  • Araştırmacılara göre, söz konusu bağlantının sebebi gürültü, nitrojen oksit ve trafikten havaya saçılan partiküller olabilir. (Dış Haberler)