Sezaryen evrimi tersine çeviriyor

Sezaryenle yapılan doğumların, evrim sürecine 'karşı geldiği' kanıtlandı. Araştırmaya göre, sezaryen müdahalesi doğal seleksiyonun tersine işliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de iktidarın aile politikaları nedeniyle gündemden düşmeyen sezaryen doğumlar konusunda çarpıcı bir araştırma yapıldı. Buna göre, sezaryen doğumların artması insanın evrimi üzerinde gözle görülür bir etkiye yol açıyor.

Avusturya'daki Viyana Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, sezaryen doğumlar bir şekilde doğal seleksiyona karşı işleyerek evrim sürecine 'müdahale' anlamına geliyor. Şöyle ki, son yıllarda bebekler daha sağlıklı ve daha büyük doğarken, kadınların kalça kemikleri doğru orantılı olarak genişlemiyor. Ancak son yıllarda giderek artan sayıda anne sezaryene ihtiyaç duyuyor. Yani sezaryen operasyonu, normal şartlarda hayatta kalamayacak annelerin ve bebeklerin hayatta kalmasını sağlayarak doğal seleksiyonu tersine çeviriyor.

Viyana Üniversitesi'nden Doktor Philipp Mitteroecker, sezaryen müdahalesi olmasaydı dar kalça geninin sonraki nesillere geçmeyeceğine dikkat çekerek, "Modern tıbbi müdahale olmasaydı, bu tür sorunlar ölümcül hale gelecekti. Evrimsel açıdan, doğal seleksiyondan söz ediyoruz. Dar kalçalı kadınlar 100 yıl önce hayatta kalamazdı. Şu an kalıyorlar ve dar kalça genini kendi kızlarına aktarıyorlar" dedi. Mitteroecker, söz konusu eğilimin sürmesini beklediklerini ancak gelecekte bütün doğumların sezaryenle yapılması gibi bir bilimsel beklenti olmadığını da ekledi. (Dış Haberler)