Erdoğan: Hapistekilerin çoğu gazeteci değil terörist ve hırsız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani'ye referandumdan vazgeçmesi için çağrı yaptı. Erdoğan, Türkiye'de cezaevinde bulunan gazetecilerle ilgili soruya, ise şu yanıtı verdi: "Hapiste dediklerinizin çoğu gazeteci değil, bunlar terörist. Bunların çoğu bombalamaya, hırsızlığa girmiş. Aralarında bankamatikten para çalarken yakalananlar var."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM zirvesi için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg TV'nin canlı yayınında soruları yanıtıladı.

Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere ilişkin şunları söyledi: "Yaklaşık 100 bin orada yaşayan halk Türkiye'den tekrar topraklarına dönme imkanı buldu. Tüm gıda, ilaç noktasındaki tüm desteklerini sağlıyoruz. Bize Avrupa Birliği verdiği söz tuttu mu tutmadı. 6 milyar euro vereceklerini söylediler, şimdiye kadar 820 milyon euro geldi. Peki BM Mülteciler Yüksek Komisyon'undan 520 milyon dolar bir destek. Ancak bunlara rağmen biz desteğimizi sürdürdük."

ABD'YE ELEŞTİRİ: YAPTIĞINI ANLAYAMIYORUM

ABD'nin YPG'ye silah vermesini eleştiren Erdoğan, şöyle dedi: "Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü var, bu örgüt PKK'nın yan kuruluşu. Demokrasiye inanmış bir ülkenin terör örgütüyle işbirliği yaparak bir diğer terör örgütünü yok etmeye çalışmasını anlayamıyorum. Ben Türkiye olarak düşünüyorum; Kuzey Suriye'ye gelen bu ağır silahların bana karşı kullanılmayacağını kim garanti verir? Bush döneminde de aynı durum yaşandı, seri numaralar elimizde ve verdiğimi silahları geri alacağız dediler. Kaldı ki bizim Amerika'yla stratejik ittifakımız var, bizim dayanışmamızın ötesine teröristlerle yapılan dayanışmalar geçemez."

'MGK'DA NE GİBİ YAPTIRIMLAR UYGULAYACAĞIMIZI KARARLAŞTIRACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yapmayı planladığı referanduma karşı çıkarak, şunları söyledi: "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Irak parçalanmamalı. 'Sakın böyle bir yanlışın içine girmeyin' diye heyet gönderdim Barzani'ye. Ne yazık ki bu yanlışı şu anda yapmış durumdalar. MGK'da ne gibi yaptırımlar uygularız, bunun kararını alırız. Hedef şudur, biz kesinlikle Irak'ta böyle bir bağımsız devlet ilanına taraf değiliz."

'BU SENİN 16 YAŞINDAKİ HAYALİN OLABİLİR'

IKYB Başkanı Barzani'nin "Bağımsız Kürdistan benim 16 yaşından beri hayalim" sözlerine tepki gösteren Erdoğan, şöyle devam etti: "'Diyor ki bu bu benim 16 yaşımdan beri hayalim.' Orada Türkmenler var, Araplar var. O birlikteliği bozmaya kimsenin hakkı yok. Bu senin 16 yaşındaki hayalin olabilir. Benim 16 yaşındaki siyasi anlayışımla 63 yaşımdaki siyasi hayalim aynı değil, aynı olamaz. 63 yaşımdaki siyaset anlayışım aynı değildir, aynı olamaz. Burada atılan bu adım kesinlikle yanlıştır. Şu anda İsrail'den başka yanında kimse yok. Umarım ayın 25'ine kadar sayın Barzani ve ekibi hemen bu karardan vazgeçerler."

'HAPİSTE OLAN GAZETECİLERİN ÇOĞU TERÖRİST'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki tutuklu gazetecilere ilişkin soruya Türkiye'de gazetecilik nedeniyle tutuklu bulunmadığını öne sürerek yanıt verdi. Erdoğan, şöyle dedi:

"Hapiste dediklerinizin çoğu gazeteci değil, bunlar terörist. Bunların çoğu bombalamaya, hırsızlığa girmiş. Aralarında bankamatikten para çalarken yakalananlar var. 'Gazeteciyim' demekle gazeteci olunmuyor. Yargı makamı bunlarla ilgili kararı veriyor. Çıkması gerekenler varsa bunlar çıkar. Birçoğu ajanlık görevi yapıyorsa..." (HABER MERKEZİ)