AB Bakanı Ömer Çelik: AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemeli

AB Bakanı Ömer Çelik, Merkel'in 'Gümrük Birliği Anlaşması' kararını değerlendirdi: AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB Bakanı Ömer Çelik ve İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'la birlikte açıklama yaptı. Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Bakan  Çelik 'Gümrük Birliği Anlaşması'na ve Almanya'yla yaşanan nota gerilimine' değindi.

'KAZAN KAZAN ŞEKİLDEN İLERLESE DEVAM ETMEK İSTERİZ'

Bakan Ömer Çelik'e 'Gümrük Birliği Anlaşması' soruldu. Merkel'in kararını değerlendiren Ömer Çelik, "AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB için zaaf oluşturacak bir açıklama. AB'yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı bir açıklamadır. Türkiye AB ülkeleriyle sorun yaşayabilir. Ama bu sorunları ülkeler kendilerine indirgememelidir. Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz birşey değil. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye'ye bir ödül ve lütufmuş gibi davranılıyor. Kazan - kazan çerçevesinde ilerleyecekse biz devam etmek istiyoruz" dedi.

Adil Öksüz konusuyla ilgili verilen nota üzerine Almanya ile gerilimin artıp artmadığı sorusu üzerine Ömer Çelik, "Referandum sürecinde bizim arkadaşlarımızın soydaşlarıyla görüşmesine izin verilmemesiyle başlayan süreç sonrasında, Cumhurbaşkanımızın telekonferansına da izin verilmemişti. Biz dost ülkeyiz. Tarihsel derinliğe sahip ilişkimizde dostluk bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Vahim olan şudur ki, hükümete Adil Öksüz sorusu sorulduğunda "Ben bunu yalanlayamam ya da doğrulayamam" dedi. Biz bunun diplomatik olarak ne demek olduğunu biliyoruz. Türkiye mücadelesini sürdürecektir" dedi.