Juri Ratas: En önemli konu göç sorunu

Türkiye'ye gelen Avrupa Birliği Dönem Başkanı Juri Ratas: 1.6 milyar Euro sunulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım ile Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Estonya Başbakanı ve Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Juri Ratas, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Estonya'nın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekleyen bir ülke konumunda olduğunu belirten Yıldırım, "1 Temmuz itibariyle Estonya, AB Dönem Başkanlığını üstlenmiştir. Eminim ki Estonya, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda diğer Avrupa ülkeleri üzerinde bugüne kadar var olan olumlu tutumunu bundan sonra da artırarak, devam ettirecektir"  diye konuştu.

'DÜŞÜK KALMASI ANLAŞILIR DEĞİLDİR'

Türkiye ile AB ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "3 milyonu aşan mülteciye Türkiye, ev sahipliği yapıyor. Bir anlamda Türkiye, bölgenin ve Avrupa'nın güvenliğiyle istikrarı için büyük bir fedakarlığı gerçekleştiriyor. Bu anlamda tabii ki AB başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinin Türkiye'nin yaptığı bu çalışmayı takdirle karşılaması anlamlıdır, iyidir; ama yeterli değildir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1.6 milyar Avro olmasına rağmen gerçekleşmesinin düşük kalması anlaşılabilir bir durum değildir."

Başbakan Yıldırım ile görüşmelerindeki en önemli konunun göç sorunu olduğunu belirten Estonya Başbakanı Ratas, "Şu aşamaya kadar AB ve Türkiye bu konuda, düzensiz göç sayısını azaltabilmek için güçlerini birleştirdiler. Türkiye'den AB'ye gelen düzensiz göçmen sayısı azaltıldı. Göç konusu, Estonya'nın dönem başkanlığında da Avrupa gündeminin en üst sıralarında yer almaya devam edecek" diye konuştu.

'1.6 MİLYAR SUNULACAK'

Türkiye ve AB arasında göçmenlerle ilgili yapılan anlaşma üzerinden 3 milyar Euroluk yardım fonunun aktarılmasıyla ilgili belirlenen bir takvim olup olmadığı sorulan Estonya Başbakanı Ratas, "Göç konusu en önemli konulardan biri. Bugün masanın üstündeki en önemli konulardan biri bu. Estonya'nın dönem başkanlığı sırasında 2.9 milyar Euro ile ilgili olarak bunlar tahsis edilmiş durumda. Sizin Başbakan'ınızın da ifade ettiği gibi 1.6 milyar Euro farklı anlaşmalar çerçevesinde sunulacak. Bunun 800 milyonu da kullanılmış durumda şu aşamaya kadar" diye yanıt verdi.  (ANKARA/DHA)

Etiketler göç sorun problem