YAŞ toplantısında 3 kuvvet komutanı değişti

Çankaya Köşkü'ndeki 4 saatlik YAŞ toplantısında Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının değiştirilmesi kararlaştırıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı ise Hasan Küçükakyüz oldu. Başbakan Yıldırım, toplantı öncesi Anıtkabir ziyaretinde anı defterine, YAŞ toplantısının 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştirileceğini yazdı. Yıldırım'ın toplantı sürerken yaptığı açıklama ise bir ilk oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, toplantının fotoğraflarını Twitter hesabından paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

GÜLER'E GENELKURMAY BAŞKANLIĞI YOLU AÇILDI

Saat 11.00'de toplanan YAŞ toplantısı 15.00'de sona erdi. Toplantı sonunda sürpriz bir kararla 3 kuvvet komutanı da değişti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Oramiral Adnan Özbal'ın atanması bekleniyor. Böylece, Güler'in 2019'da Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesinin önü açılmış oldu. Güler, 15 Temmuz akşamı Genelkurmay Başkanı Akar'la birlikte Akıncı Üssü'ne götürülmüştü.

Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler kimdir?Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler kimdir?

Alınan kararla, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal emekliye sevk edilmiş oldu.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Ertuğrulgazi Özkürkçü de emekliye sevk edildi.

YAŞ toplantısında alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılacak.

ANITKABİR'DE FATİHA

YAŞ üyeleri, toplantı öncesi, Anıtkabir'e gitti. Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarından oluşan heyet, Anıtkabir'i ziyaret etti.

YAŞ toplantısı Başbakan Yıldırım başkanlığında toplandı. YAŞ toplantısı Başbakan Yıldırım başkanlığında toplandı.

Başbakan Yıldırım'ın Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Yıldırım daha sonra dua etti.

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Başbakan Yıldırım, "Milletimiz, 15 Temmuz'daki cesareti ve kahraman duruşuyla tüm dünyaya asla esareti ve vesayeti kabul etmeyeceğini göstermiş ve vatanı namertlere çiğnetmemiştir. Devletimiz, kendisine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrete sahiptir. 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceğimiz YAŞ toplantısının ülkemize, milletimize, TSK'ya hayırlı olmasını diliyor, bize bağımsız bir devlet bırakan bütün şehitlerimizi rahmet ve milletle anıyoruz. Ruhun şad olsun" dedi.

Başbakan Yıldırım, YAŞ heyetinin Anıtkabir ziyaretinde Fatiha okudu. Başbakan Yıldırım, YAŞ heyetinin Anıtkabir ziyaretinde Fatiha okudu.

YAŞ'TA BİR İLK

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlığını yaptığı YAŞ toplantısının açılışında da bir konuşma yaptı. Toplantı devam ederken bir ilke imza atılarak Yıldırım'ın yaptığı konuşma kamuoyuna duyuruldu.

Yıldırım konuşmasında, "Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir kordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir" dedi. Yıldırım, Türkiye'nin eşzamanlı olarak 'PKK, DEAŞ ve FETÖ' ile mücadele ettiğini söyledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Adnan Özbal kimdir?Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Adnan Özbal kimdir?

Yıldırım konuşmasında şunları söyledi: "Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ÜLKENİ TEMİNATI OLACAK

Anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik, ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır."

Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kimdir?Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kimdir?

BEŞTEPE'DE AKŞAM YEMEĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının ardından YAŞ üyelerine Beştepe'de saat 18.00'de akşam yemeği verecek.

YAŞ toplantısında alınan kararların, Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

(ANKARA-DHA)

Askeri komuta Akar dışında sil baştan!Askeri komuta Akar dışında sil baştan!

Emekli edilen komutanlar 15 Temmuz'da ne yaptı?Emekli edilen komutanlar 15 Temmuz'da ne yaptı?

Üçok: İlk kez bu kadar radikal bir atama yapıldıÜçok: İlk kez bu kadar radikal bir atama yapıldı

Etiketler ziyaret YAŞ Anıtkabir