CHP'nin 'İçtüzük özel oturumu' 13 saat sürdü

İçtüzük değişikliğini protesto eden CHP’li milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemi yaptı. CHP'nin "içtüzük özel oturumu"na dönüşen eylemde, milletvekilleri kurulan ses sistemiyle değişikliğe ilişkin konuşmalar yapıldı. Eylem 13 saat sürdü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’li milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemi gece 01.30’da başladı. İçtüzük değişikliğine tepki olarak gerçekleştirilen eylem bir Genel Kurul oturumu olarak kurgulandı. Başkanlık Divanı’na Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Fatma Kaplan Hürriyet oturdu.

Meclis Genel Kurulu’nun ses sistemi kapatıldığı için Genel Kurul’a taşınabilir bir ses sistemi getirildi. Elektriklerin kesilme ihtimaline karşı da taşınabilir ışık kaynakları taşındı. Ses sistemi kullanılırken, ışıklar kapatılmadığı için ayrıca ışık kaynağına ihtiyaç duyulmadı.

KÜRSÜYE SİYAH ÖRTÜ

CHP’nin Meclis oturumu, “Milletvekillerimizin içtüzük ile ilgili sözleri bitene kadar devam edecek” diyerek başladı. Konuşma yapmak isteyen milletvekillerinin sırası kurayla belirlendi. Konuşmalar, siyah bir örtüyle kapatılan kürsüde yapıldı.

ŞEKER TV YAYINDA

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalar CHP İstanbul Milletvekili İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in kurduğu sistem aracılığıyla internet üzerinden canlı yayınlandı. Milletvekilleri de kendi sosyal medya hesaplarından yayınlar yaptı.

TAM TUTANAK TUTULDU

Meclis Genel Kurulu oturumu gibi kurgulanan CHP İçtüzük oturumunda Genel Kurul’da olduğu gibi tam tutanak tutuldu. Bu tutanakların daha sonra yayınlanacağı ifade edildi.

BASIN LOCASI KAPISINDA GERİLİM

Meclis’te mesainin başlamasının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, gazetecilerin Genel Kurulu izlediği basın locasının kapısının açılmasını talep etti. Ancak polis ile Meclis basın bürosu çalışanları kapıyı açma sorumluluğunu üstlenmek istemedi.

meclis3

Bunun üzerine Meclis 2 nolu kapıda bulunan anahtarı almaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba gitti. İmza karşılığı anahtarı alan Ağbaba geldikten sonra kapı açıldı, basın içeriye alındı.

'CHP İKTİDARINDA KAPILAR KALKACAK'

CHP Grup Başkanvekili Özel kapıyı açarken, “CHP iktidarında bu kapıları sökeceğiz. Genel Kurul kapısız olacak, herkes girecek” dedi.

Basın mensupları görüntü aldıktan sonra Meclis Genel Sekreter yöneticileri kapının yeniden kapatılacağını söyledi. Bu sırada Genel Kurul’da kürsüde olan Özel, “Dünyanın izlediği bir oturumu parlamento muhabirlerine kapatamazsınız” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine basın mensupları izlemeye devam edebildi.

13 SAAT SÜRDÜ

CHP''nin İçtüzük değişikliğine karşı Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı eylem, Genel Kurulun açılmasına kısa bir süre kala tamamlandı.

CHP'nin "içtüzük özel oturumu" olarak nitelendirilen eylem tam 13 saat sürdü.

Eylemin sonunda salonda bulunan tüm CHP milletvekilleri kürsü önünde toplanarak "hak, hukuk, adalet" sloganı atarak eylemi sonlandırdı.

13 saat Meclis'i terk etmeme eylemi yapan CHP milletvekilleri, bir gün önce saat 14.00'de başlayan Genel Kurul düşünüldüğünde tam 24 saat Meclis'ten ayrılmamış oldu.

24 saattir Meclis'ten ayrılmayan CHP milletvekilleri Genel kurul çalışmasına da katılacak. Genel Kurul'un yaklaşık 8 saat çalışması bekleniyor