'AİHM karar almazsa tüm HDP'lilerin vekilliği düşürülebilir'

Osman Baydemir başkanlığındaki HDP heyeti AİHM'e yaptıkları başvurunun ardından Avrupalı siyasetçilerle bir araya geldi. Yüksekdağ ve Aydoğan'ın milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlatan heyet "AİHM dokunulmazlıklarla ilgili karar almadığı sürece bu ihtimal HDP’li tüm milletvekilleri için geçerli" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Parti Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar; HDP'li milletvekillerinin tutukluluk durumunu Avrupa’da gündeme getirdi.

16 Mayıs'ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bir kez daha başvuruda bulunan ve AİHM önünde yaptığı açıklamada adalet ve hukuk çağrısında bulunan heyet, bugün de Avrupalı siyasetçilerle bir araya geldi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA TEMASLAR

Heyet, sırasıyla Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer ve Sol Parti Miletvekili Martina Michels, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Sergei Stanishev, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Kabine Başkanı Fabrizia Panzetti ile görüştü.

Cezaevlerinde tutulan HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin durumu, görüşmelerin öncelikli gündemiydi. Önceki gün AİHM’e ‘acil görüşme’ ve ‘ihtiyatı tedbir kararı alması’ başvurusu yapan heyet, görüşmelerde başvurunun gerekçesini dile getirdi.

YÜKSEKDAĞ VE AYDOĞAN ÖRNEĞİ

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliklerinin peş peşe düşürüldüğünü hatırlatan HDP heyeti, AİHM dokunulmazlıklarla ilgili karar almadığı sürece bu ihtimalin HDP’li tüm milletvekilleri için geçerli olduğunu hatırlattı.

Görüşmelerin gündeminde Türkiye’deki OHAL uygulamaları, yargının etkisizleşmesi ve siyasallaşması, tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirmesi gibi konular da vardı.

Avrupa kurumları ve Avrupa Parlamentosu'nun üye ve gruplarının temsilcileriyle görüşmelerini sürdürecek olan heyet, Perşembe günü Türkiye’ye dönecek. (HABER MERKEZİ)