Meclis'ten Beştaş'a: Yapacağımız bir şey yok

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, kelepçe takılarak gözaltına alınan ve tecritte tutulan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’a, yanıt verdi: “Başkanlığımızın yargının yetkisini kullanmasına karşı bir tasarrufta bulunamayacağı malumunuzdur.”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Partili Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, yaklaşık 2.5 aydır cezaevinde tutuklu bulunan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın “kelepçeyle gözaltı” ve “tecrit” iddialarına anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerini gerekçe göstererek yanıt veremeyeceğini söyledi. Aydın, “Yasaların verdiği yetki ve imkanlar dahilinde elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti gösteriyoruz” diye de ekledi.

KAHRAMAN'A SORDU

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Beştaş, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu aracılığıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Beştaş, cezaevinden el yazısıyla gönderdiği soru önergesinde, kelepçe takılarak gözaltına alındığını, tecritte tutulduğunu belirterek, “Bir milletvekilinin kelepçe takılarak gözaltına alınmasının TBMM’nin itibarını zedelediğini düşünüyor musunuz?” diye sordu.

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi olan Beştaş, Kahraman’a ayrıca Anayasa değişikliğinin halkoylaması sürecinde cezaevinde tutulmasını nasıl değerlendirdiğini, milletvekillerinin bırakılması için herhangi bir girişimde bulunup bulunmadığını da sordu.

KUVVETLER AYRILIĞI VURGUSU

Beştaş’ın sorularına yanıt bir ay sonra Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın’dan geldi. Aydın dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliğini hatırlattı, “milletvekillerinin tutuklu yargılanmasının yargı erkine ait bir yetki” olduğunu söyledi. TBMM olarak hukuk devletinin, adaletin yanında bulunduklarını dile getiren Aydın, “Anayasadaki kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü prensipleri karşısında, Başkanlığımızın yargının bu yetkisini kullanmasına karşı bir tasarrufta bulunamayacağı malumunuzdur” dedi.

AYDIN: ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ

Aydın, tutuklu Beştaş’ın, üyesi bulunduğu Meclis Başkanlığı’na gönderdiği, kelepçe takılması, tecritte tutulması gibi konular içeren sorularını, Anayasa ve Meclis İçtüzük hükümlerini gerekçe göstererek yanıtlamadı. Aydın şöyle dedi:

“Anayasaya göre ‘Görülmekte olan dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz, beyanda bulunulamaz. TBMM İçtüzüğüne göre, soru; kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir. İstişare amaçlı konular içeren sorular Başkanlıkça kabul edilmez. Söz konusu hükümler kapsamına giren soru önergenizdeki diğer sorularınıza cevap verilememektedir.”

Aydın, “TBMM Başkanlığı olarak, soru önergenizde belirttiğiniz hususlarda, yasaların verdiği yetki ve imkanlar dahilinde elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti göstermekte olduğumuzu ve göstereceğimizi tekrar belirtiriz” dedi. (DUVAR)