Referandum yarışının gafları ve polemikleri!

16 Nisan referandumu polemik ve gaflarla da tarihe geçecek. 'Bolu Beyi’nin torunları'ndan, 'Meclis’i fesih' tartışmalarına 2 aylık kampanya sürecinde tartışma yaratan haberleri derledik.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği referandum kampanyasında sona gelindi. Cumhuriyet tarihinin 7’nci referandumu sandık sonuçları kadar polemik ve gaflarıyla da siyasi tarihe geçmeye aday. Yaklaşık 2 ay süren kampanya sürecinden akıllarda kalan polemik ve gaflar şöyleydi:

MECLİS'İ FESİH TARTIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanına Meclis'i fesih yetkisi verildiğini söyledi. Buna tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yalan söyleme. Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisi yok. Bunu ispat et ben Cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim” dedi. Tartışmaya neden olan madde referanduma sunulan yeni anayasada, "Cumhurbaşkanı, milletvekili seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir" şeklinde yer alıyor.

'KONTROLLÜ DARBE' POLEMİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Kontrollü darbe” sözlerine “Sen Atatürk Havalimanı'ndan kaçtın”, “Darbecilerle 12 dakika konuştun” iddiasıyla yanıt verdi. CHP liderinin bu sözlere yanıtı, “1 dakika hatta 1 saniye, yarım saniye dahi konuştuğumu ispat etsinler siyaseti bırakırım. Yalancı desen hafif kalır” oldu.

ERDOĞAN'IN MİTİNGLERİNDE KILIÇDAROĞLU KONUŞTU!

Katıldığı bir radyo programında "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" üzerine konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, 'yeni sistemle birlikte Başbakan ile Cumhurbaşkanın farklı partilerden olması durumunda asıl kavga o zaman çıkacak' dedi. Kılıçdaroğlu daha sonra bu sözlerini düzeltse de, birçok mitingde Kılıçdaroğlu'nun konuşma kaydını dinleten Erdoğan, CHP liderini 'yeni sistemi anlamamakla' eleştirdi.

'EVET ÇIKSIN TERÖRÜN ÖNÜ KESİLİR'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un “Referandumdan 'Evet' çıksa terörün sesi kesilir” sözlerine “Bu, 'Şu anda terörü biz destekliyoruz'un itirafıdır. Eğer gerçekten olay böyleyse bugünkü terörün kaynağı bu Hükümettir. Numan Kurtulmuş gibi birisinin kalkıp, bu itirafı 80 milyonun önünde yapmış olması son derece hazindir, son derece utanç vericidir” yanıtı verdi.

'İÇ SAVAŞA HAZIR OLUN'

AK Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem, ''Eğer yüzde 50’yi geçemezsek ve bu referandum oylamasında başarısız olursak iç savaşa hazır olun'' dedi. Sözlerinin çarpıtıldığını söyleyen Erdem tepkiler üzerine istifa etti.

BOLU BEYİ’NİN TORUNLARI

Başbakan Binali Yıldırım Bolu mitinginde halka seslenirken, “Bolu Beyinin torunları...” dedi. Sosyal medyada gündem olan bu seslenişle ilgili Başbakan’a “Köroğlu olmasın o” düzeltmesi geldi.

'TERÖRÜN MİMARI SAYIN BAKANIMIZ'

AK Parti Silvan İlçe Başkanı Nimet Aksoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu konuşması için davet ederken, “Bölgemizdeki kargaşanın, kaosun, terörün mimarı, Sayın Bakanımız Soylu Bey” dedi.

BAYKAL’DAN TEPKİ ÇEKEN PEYGAMBER GÖNDERMESİ

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal Trabzon'da, “Böyle bir yetkiyi peygambere versen peygamberi bozarsın” dedi. İktidar partisi Baykal'ı sert bir dille eleştirdi.

CHP'Lİ BAŞKAN: BU EVET'İN HABERCİSİ!

CHP'li Akçakoca İlçe Başkanı Turan Güler: “Böyle güzel bir günde, güneşli bir günde bakınız Allah bile bizimle beraber. Bu nedir biliyor musunuz? Bu 'Evet'in habercisidir” dedi.

EVET-HAYIR KARIŞIRSA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Isparta'da, “evet oyunun onuru vardır” dedi. Hatasını fark eden Kılıçdaroğlu daha sonra bunu düzeltti, “Affedersiniz hayır oyunun onuru vardır” dedi.

ZAFER HADİS-İ

Akit gazetesi yazarı Şevki Yılmaz, Akit TV'de “16 Nisan'ın zaferle çıkılacağına dair Hadis-i Şerif var” dedi.

'HAYIRLI GÜNLER' TARTIŞMASI

Dindar kesimin sıkça kullandığı 'hayırlı' ifadesi, referandumda 'hayır' diyecek muhalefet tarafından sahiplenilince iktidar partisinin 'hayırlı günler', 'hayırlı kandiller', 'hayırlı cumalar', 'hayırlı olsun' gibi ifadelerden kaçınıldığı konuşuldu. İktidar partisi mensuplarının her 'hayırlı' paylaşımı sosyal medyanın da en çok konuşulan konusu oldu. (DUVAR)

Etiketler CHP Baykal hayır