Demirtaş ve Zeydan açlık grevine başlıyor

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, açlık grevine başlıyor. HDP'li vekiller cezaevindeki ihlallere karşı duyarlılık çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Edirne Cezaevi'ndeki hukuk dışı uygulamalara karşı açlık grevine başlayacaklarını duyurdu. HDP Siirt milletvekili Besime Konca da 5 gündür açlık grevinde.

TUNCEL VE KIZILKAYA DA GREVE GİDECEK

Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in ise 1-5 Nisan'da açlık grevine başlayacağı belirtildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sekreteryası olarak İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde götürülen ve şu an Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde bulunan Nasrullah Kuran, Çetin Arkaş ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya da açlık grevine giriyor.

HDP’den yapılan açıklamaya göre Demirtaş ve Zeydan’ın mesajı şöyle:

“Edirne Cezaevi Müdürü’nün diyaloga kapalı tutumu, hukuk dışı uygulamaları, diğer mahkumlara yönelik insanlık dışı uygulamaları, günlerdir devam eden açlık grevlerinin bitirilmesi konusunda hiçbir iyi niyet adımı atmamış olması nedeniyle biz de Cuma gününden itibaren açlık grevine başlıyoruz.

Kamuoyunu cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve ihlaller konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

BESİME KONCA'DAN MESAJ

Cezaevlerinde süren ve kritik aşamaya gelen açlık grevlerine destek amacıyla 5 günlük dönüşümlü açlık grevine giren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekilimiz Besime Konca da cezaevinden bir mesaj gönderdi.  HDP'den yapılan açıklamaya göre konca'nın mesajı şöyle:

“Türkiye’nin dünya kamuoyunda itibar gördüğü, Türkiye halklarının derin bir nefes aldığı, Türkiye’nin istikrar yönünde önünün açıldığı süreç, Sayın Öcalan ile yürütülen müzakere süreci olmuştur. Müzakere masasının devrilmesinden bu yana gelinen süreçte toplumsal yaşam tüm alanlarıyla felce uğramış durumdadır. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, müzakere koşullarının sağlanması ve OHAL uygulamalarıyla artan hak ihlalleri sonucunda ağırlaşan cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle başlatılan açlık grevleri 40’ıncı gününü aştı. Cezaevlerindeki hak ihlalleri, işkenceler hat safhaya ulaşmıştır. Müzakere sürecinin en önemli gündem maddesi olan hasta tutsaklar konusunda adım atılmadığı gibi bugün cezaevlerinde 700’ün üzerinde hasta tutsak var. İskenderun Cezaevi’nde tahliyesine bir gün kalan hasta tutsak Mehmet Yıldızbakan yaşamını yitirdi. Zindanlarda insanlık onurunun gözden ırak, duvarlar arkasında kırılmaya çalışıldığı işkence koşullarında, tutsaklar insanlık onurunu savunmak ve korumak için insanlık tarihinde görülmemiş direnişçi bir duruş içindeler. Hayatını kaybeden hasta tutsak Mehmet Yıldızbakan’ın ailesine başsağlığı diliyor, kamuoyunun grevdeki tutsakların taleplerine duyarlı olmaya çağırıyorum.”

HÜKÜMLÜ AİLELERİYLE BASIN TOPLANTISI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve HDP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Burcu Çelik, ilerleyen saatlerde cezaevlerinde devam eden süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin, HDP İzmir il binasında basın toplantısı düzenleyecek. Çelik'e HDP PM üyeleri ve İzmir İl Eşbaşkanlarının yanı sıra grevdeki tutuklu ve hükümlülerin aileleri de eşlik edecek.

Çeşitli cezaevlerinde 44 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Açlık grevinde Şakran Cezaevi 42. gününe girerken, Edirne cezaevi ise 33. günü geride bıraktı. (HABER MERKEZİ)

HDP'lilere her yer Diyarbakır Cezaevi mi?HDP'lilere her yer Diyarbakır Cezaevi mi?

Demirtaş'ın cezaevinde açlık greviDemirtaş'ın cezaevinde açlık grevi

Cezaevlerinde açlık grevleri başlıyor!Cezaevlerinde açlık grevleri başlıyor!

'Cezaevlerinde Yıldızbakan gibi 370 kişi var''Cezaevlerinde Yıldızbakan gibi 370 kişi var'

Açlık grevinde 40. gün: Mahpuslar ne istiyor?Açlık grevinde 40. gün: Mahpuslar ne istiyor?

Açlık grevine gözaltında başladılarAçlık grevine gözaltında başladılar