Binali Yıldırım: Fırat Kalkanı harekatı bitmiştir

Başbakan Binali Yıldırım Fırat Kalkanı harekatının bittiğini söyledi. Yıldırım, "El-Bab'ta her şey kontrol altında. Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, NTV canlı yayınına katıldı. Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlayan Yıldırım, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Suriye'deki gelişmelere değinen Yıldırım, "El-Bab'ta her şey kontrol altında. Fırat Kalkanı Harekatı bitmiştir" dedi.

'RESMİ AÇIKLAMA BU, YERSEN!'

Darbe girişiminin ardından aranan Adil Öksüz'le ABD Başkonsolosluğu arasında yapılan telefon görüşmesini değerlendiren Yıldırım, "'Konsolosluğun vizesini iptal etmek için aradık', '15 Temmuz’un faillerinden birinin vizesini hemen iptal ettik' gibi bir resmi açıklama bu. Yersen! Ama tabi başka şeylerde var mı yok mu bakmak lazım. Her iş bitti de o mu kaldı diye sormaktan insan geri duramıyor" dedi.

ABD elçiliği: Adil Öksüz'ü prosedür gereği aradıkABD elçiliği: Adil Öksüz'ü prosedür gereği aradık

ATİLLA'NIN ABD'DE TUTUKLANMASI

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD’de tutuklanmasıyla ilgili olarak bir soru üzerine Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili şu anda Halk Bankası gerekli hukuki süreci başlatmış durumda. İşin mahiyetini detaylarını anlayacağız önümüzdeki günlerde. Ülkemizi ziyaret etmekte olan Amerika Dışişleri Bakanı'na da bu konu açılacak ve bunun sebebi sorulacaktır mutlaka. İddia odur ki 2011 yıllarında İran’a ambargoyu ihlal eden bir takım transferlerde imzası var o yüzden gözaltına alındı şeklinde ilk bilgiler gelmiş durumda. Hukuki süreci takip edeceğiz."

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla New York'ta tutuklandıHalkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla New York'ta tutuklandı

Yıldırım, Kerkük'te resmi kurumlara Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının asılması kararına tepki gösterdi. Diplomatik tepkinin Dışişleri Bakanlığı tarafından verildiğini kaydeden Yıldırım, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bir emrivaki ile 'burası benim yönetimime dahildir' dedi. Bu Irak anayasasına göre fiili bir durumdur ve anayasaya aykırı bir durumdur. Bizim açımızdan da bu doğru bir iş değildir" dedi.

'Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur''Kerkük’te konuşursa sadece silahlar konuşur'

RAKKA OPERASYONU TILLERSON'LA GÖRÜŞÜLECEK

IŞİD'in Suriye'deki merkezi Rakka'ya yönelik operasyonda ABD'nin YPG ve SDG ile hareket ettiğini dile getiren Binali Yıldırım, diğer taraftan görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. ABD'nin resmi kararını Türkiye'ye henüz iletmediğini söyleyen Yıldırım, konunun ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un ziyareti sırasında gündeme geleceğinin altını çizdi:

"Ortalıkta söylenen çok laf var PYD ile YPG ile Amerika Birleşik Devletleri’nin silahlı unsurları birlikte çalışıyorlar. Bir yandan da bizimle görüşmeleri var. Bize henüz resmi dönüş olmuş değil. Rakka operasyonunda nasıl hareket edecekleri YPG, PYD ya da SDF ile mi beraber olacakları yoksa Türkiye ile birlikte ÖSO unsurlarıyla birlikte mi olacaklar onu kararını henüz bize iletmiş değiller. Ama yaşanan gelişmeler geçmiş yönetimin gittiği yoldan gidiliyormuş intibasını veriyor. Bu konuyu amasız fakatsız yarın gelen Dışişleri Bakanı'na söylenecek ve ABD’nin duruşu tutumu netleşmesi istenecek. Bu bizim iş güvenliğimizi ve dış güvenliğimizi tehdit eden bir şeydir."

'BAŞKA BİR İSİMLE ANILACAK'

Fırat Kalkanı harekâtının bittiğini açıklayan Yıldırım, "Fırat Kalkanı 2 bin 15 kilometrekarelik bir alan emniyete alındı. Orada Özgür Suriye Ordusu yerleşti, Türkiye'den giden Suriyeliler oraya yerleştiler hayat normale döndü. Bundan sonra gerek DAEŞ’e yönelik gerek bizim güvenliğimizi tehdit eden bir şey olursa yeni bir icraat yaparsak bu yeni bir harekattır. Fırat Kalkanı bitmiştir. Bundan sonra harekat olursa artık başka bir isimle anılacak" şeklinde konuştu.

MGK: Fırat Kalkanı başarıyla sonuçlandıMGK: Fırat Kalkanı başarıyla sonuçlandı