'Başbakan Newroz meydanına dönüp bir daha baksın'

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Nevruz’da bile kimseyi toplayamadılar” iddiasına yanıt verdi: Diyarbakır halkı OHAL ve baskı rejimine 'hayır' diye haykırdı. Newroz alanına dönüp bir daha baksın. Sizin görmek istemediğiniz 2 yıllık icraatlarınızdır.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla yapılan Newroz kutlamalarına katılım polemik konusu oldu. HDP ve DBP’nin organize ettiği kutlamalar için 'OHAL döneminde yapılan en kitlesel katılım' yorumu yapılırken, Başbakan Binali Yıldırım, “Ne şehirde ne kırsalda Nevruz’da bile kimseyi toplayamadılar” dedi. Başbakan Yıldırım’a yanıt veren HDP sözcüsü Osman Baydemir, “Newroz alanına dönüp bir daha baksın. Sizin görmek istemediğiniz 2 yıllık icraatlarınızdır” diye seslendi.

Diyarbakır’da yapılan Newroz kutlamasında Baydemir’in kutlamaların yapıldığı meydana bakışını gösteren fotoğraf dikkat çekmişti. Baydemir’e o fotoğrafı anımsatarak meydanda ne gördüğünü sorduk. Baydemir şunları söyledi:

“İki yıldır müzakere masası devrilmiş, çözüm politikasında diyalog yönteminin tersine şiddetle, baskıyla, hukuksuzlukla sonuç alınmaya çalışılıyor. Alanda gördüğüm şu: 'Halk, OHAL rejimine, baskı rejimine hayır' diyor. Halk, bütün bu baskı şiddet ortamına rağmen değerlerinden ve onurlu bir barıştan vazgeçmediğini haykırıyor. Son 2 yıldır hükümetin politikasının ve gittiği yolun yol olmadığını söylüyor. Diyarbakır Newrozu ve diğer tüm Newroz kutlamalarına katılanlar Türkiye’ye başka bir yol öneriyor. Baskı, cebir, şiddetle hak olanın, haklı olanın davasından vazgeçmeyeceğini haykırıyor, ben o alanda, bu haykırışı ve bu çığlığı gördüm.”

'BİRLİKTE YAŞAM ARZUSU'

Baydemir, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Newroz kutlamalarında kimsenin toplanamadığı” sözlerine de yanıt verdi. Baydemir şunları söyledi:

“Hükümetin ve başbakanın 2 yıldır içinde bulunduğu temel handikap halkı görmemeleri-duymamaları. Milletin iradesini hesaplarına gelmediğinde yok saymalarıdır. Yok saymayla, duymamayla, görmemeyle sadece kendilerini kandırmış olurlar. Dönüp Newroz alanına bir kez daha bakmalarını öneriyorum. Siz ne zamana kadar bu milletin iradesini göremeyecek, ne zamana kadar bu çığlığı duymayacaksınız. Aslında sizin görmek istemediğiniz aydınlık gelecektir, aslında sizin görmek istemediğiniz birlikte yaşam arzusudur. Aslında görmek istemediğiniz son 2 yıllık icraatlarınızdır. O icraatlarla yüzleşmeme arzunuz haksız, ama anlaşılırdır. Yüzleşilecek uygulamalar değil, faşizm uygulamaları. Bundan insan olan herkes ürperir.”

Başbakan Yıldırım: Nevruz'da bile kimseyi toplayamadılarBaşbakan Yıldırım: Nevruz'da bile kimseyi toplayamadılar

'AKP-MHP-ERGENEKON ŞER İTTİFAKINA HAYIR DENİLDİ'

Diyarbakır halkının tıkanmaya karşı yeni bir kapı araladığını ve 'Yeni bir başlangıç mümkün' dediğini söyleyen Baydemir, Newroz’un aynı zamanda referandum mesajı da verdiğini belirterek, bu mesajı da şöyle okuduklarını anlattı:

“Diyarbakır halkı, 'çatışmada, faşizmde, tekçilikte ısrar karanlıktır. Bu yol yol değildir. Bu yolun kazananı olmayacak' diyor. Diyarbakır halkı eş genel başkanlarına, belediye başkanlarına, yakılan yıkılan şehirlerine, katledilen evlatlarına sahip çıktı. Diyarbakır halkı aynı zamanda 'MHP-AKP-Ergenekon şer ittifakına hayır' dedi. Bu paketin tasdik edilmesi, MHP, AKP, Ergenekon şer koalisyonunun devam etmesi, kurumsallaşması anlamına geliyor. O paketin tasdik edilmesi 'Bu uygulamalarım halk tarafından onaylandı, bunları katmerleştirerek sürdüreceğim7 demek. Oysa 'Hayır' demek bu politikaların gözden geçirilmesi, yeni bir başlangıcın hayırlı kapısını açması anlamına geliyor. Herkesin kendi cephesinden 'Ben ne yaptım?' sorusnu kendisine yöneltmesine vesile olacaktır. Belki bir özeleştiriye yol açacaktır.”

'HAYIR EN ÇOK AKP’YE HAYIR GETİRİR'

'Hayır'ın en çok AKP’ye hayır getireceğini söyleyen Baydemir, “Hayır olursa halk AKP’nin kuruluş felsefesine dönmesi için fırsat vermiş olacak. O açıdan 'Hayır' herkesin hayrına. Diyarbakır halkı da hayırlı bir gelecek için faşizm politikalarına, bunu kurumsallaştıracak anayasa değişikliğine 'Hayır' dedi" değerlendirmesinde bulundu.