'OHAL'de referandum daha güvenli!'

Referandumun OHAL koşullarında yapılacağı kesinleşti. MHP’ye göre OHAL, 'referandum sürecinin daha güvenli yürütülmesine fayda sağlayabilir'. CHP ise, “OHAL’de referandum olmaz, bizi dünyaya rezil etmeyin” diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Olağanüstü Hal’in 3. kez uzatılmasıyla birlikte anayasa referandumunun da OHAL koşullarında yapılacağı kesinleşti.

Meclis’ten geçen anayasa değişikliğinin referandum tarihini 15 gün inceleme süresi bulunan Cumhurbaşkanı belirleyecek. Ama sandığın, OHAL’in biteceği 21 Nisan'dan önce, en geç 16 Nisan'da kurulması bekleniyor.

Tarihi oylamada neler yaşandı?Tarihi oylamada neler yaşandı?

'BİZİ DÜNYAYA REZİL ETMEYİN'

OHAL’de referandum tartışma konusu. Muhalefet anayasa değişikliği görüşmeleri boyunca bu koşullarda yapılacak bir referandumun meşruiyetinin olmayacağı görüşünü dile getirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Bizi dünyaya rezil etmeyin” diyor:

“OHAL şartları altında referanduma gidilmez. 12 Eylül anayasasından daha kötü bir referandum ortamı var. Ama OHAL’e alıştılar. Güç sarhoşluğudur bu. OHAL’de propaganda yapmak yasak. Bir KHK ile birçok şeyi değiştirebiliyorsunuz. Seçim Kanununu KHK ile değiştirecek noktaya geldiler. Yüzde 50-50, riskli bir alan. Bu nedenle muhalefetin tüm propaganda imkanlarını kısıp arzu ettikleri sonucu alma peşindeler. Ama çağrımız bizi dünyaya rezil etmeyin.”

OHAL’DE REFERANDUMUN FAYDASI

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, OHAL’in güvenli bir referandum için fayda sağlayabileceği görüşünde: “OHAL düzeninde, iyi uygulanmak kaydıyla, muhaliflerin, muhalefet partilerinin ya da bu anayasaya muhalefet edenlerin sesi kesilmediği sürece, -ki sesi kesilemez, kesilmemesi gerekir- OHAL döneminde referandum yapılabilir. Çünkü OHAL’in devlete verdiği, bu sürecin daha güvenlik içinde yürütülmesi için bir faydası olduğunu da düşünelim. CHP miting yapamayacak mı? Televizyonlara katılamayacak mı? Yazarlar çizerler yazamayacak mı? Yapacaklar. Burada belki sokak gösterileri için bir sınırlama olur.”

Etiketler referandum OHAL nişan