CHP, AYM için 'açık oy listesi' hazırladı

Gizli oy kuralına uyulmaması durumunda değişiklik teklifinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidecek olan CHP, 2. turda açık oy kullanan milletvekillerini tek tek tespit ederek adlarını tutanaklara geçirdi. AK Parti'ye göre ise "fevkalade" gizli oy kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamalarına da “aleni oy” tartışması damgasını vurdu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel başta olmak üzere çok sayıda milletvekili açık oy kullanan bakanlar ve milletvekillerinin isimlerini söyleyerek tutanaklara geçirdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel son oylamada tespit ettiği isimleri bu kez toplu olarak okuyarak tutanaklara geçirdi. Aşağıdaki isimleri sayan Özel Meclis Başkanvekiline “açıkça oy kullanmış, gizli oylamayı ihlal etmiş, İç Tüzük'e ve Anayasa'ya aykırı oy kullanmışlardır” dedi. O isimler ise şöyle: “Ahmet Gündoğdu, Fuat Köktaş, Numan Kurtulmuş, Faruk Çelik, Hasan Özyer, Bekir Bozdağ, Osman Boyraz, Cemal Öztürk, Gökcen Özdoğan Enç, Fatih Şahin, Abdülhamit Gül, Mehmet Muş, Nurettin Canikli, Cahit Özkan, Ravza Kavakcı Kan, Şahin Tin, Berat Albayrak -hem kendisi hem vekâleten oy kullandığı sayın bakanın oyunda- Mehmet Müezzinoğlu, Sema Ramazanoğlu, Markar Eseyan, Vedat Demiröz, Salih Cora, Mehmet Mehdi Eker, Metin Külünk, Halis Dalkılıç, Recep Akdağ, İlknur İnceöz, Hayati Yazıcı, Mustafa Köse, Mustafa Şentop, Hasan Turan, Naci Ağbal, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Mehmet Demir, Hilmi Bilgin, Ali İhsan Yavuz, Yusuf Başer…”

AK PARTİ ÇETELESİ!

CHP'nin tespitleri bununla sınırlı olmadı. CHP'li Özel ayrıca bazı AK Parti milletvekillerini çeteleme tutmakla suçladı. Özel, “Sayın Hilmi Bilgin, Ali İhsan Yavuz, Sakarya ve Yusuf Başer, Yozgat fotoğraflarını da birlikte çektirmek, bir ekip ruhuyla davranmak ve hepsi birlikte aynı yerde oturmak, kullanılan gizli oyların alenileştirilmesi sırasında çetele tutmak, bu çetelelere göre parti yönetimine rapor vermek üzere görev yapmak. Kullanılan gizli oyların alenileştirilmesi sırasında çetele tutmak, bu çetelelere göre parti yönetimine rapor vermek üzere görev yapmaktadırlar. Arkadaşların ekip ruhuyla çalışmasını, sosyal demokrat bir parti olarak takdir ediyoruz ancak yaptıkları iş, Anayasa'ya, İç Tüzük'e açıkça aykırıdır, oylamayı sakatlamaktadır” dedi.

'FEVKALADE GİZLİ OY KULLANILDI'

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Özel'in okuduğu listeye, “Bütün bu arkadaşlarımız gizli oylamanın koşullarına uygun olarak oy kullanmıştır, Özgür Bey de onu deklare etmek için sayıyor tekrar tekrar” diye yanıt verdi. AK Parti'li milletvekilleri de CHP'li milletvekillerinin tutanaklara geçirdiği bu sözlere karşı tek tek milletvekillerinin usule uygun gizli oy kullandığını söyleyerek, bu sözleri tutanaklara geçirmeye çalıştı. Bu sözler de tutanaklara şöyle yansıdı:

AK Parti milletvekili Osman Aşkın Bak: İç Tüzük'e uygun olarak oylarını kullanmışlardır arkadaşlarımız.

Orman Bakanı Veysel Eroğlu: Başkanım, çok güzel gizli oy kullanıldı, çok sağ olun. Fevkalade gizli oy kullanıldı.Tam uyduk, tam riayet ettik, dört dörtlük...AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Sayın Bakanımın dediğini yazın bakın, gizli oyun kurallarına tam riayet ettik.

baristviit Barış Yarkadaş 'Açık oy kullanan 85 milletvekili tespit ettik' tweeti attı.