'Hayır'cıların katılım endişesi

Anayasa değişikliği Meclis'ten geçerse 60 gün sonra sandık kurulacak. Referanduma katılım oranları genel seçimlere göre düşük. Özellikle HDP seçmeninin sandığa gitmeme eğilimi endişe konusu. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliğinde ikinci tur için geri sayım başladı. En fazla üç gün sürmesi beklenen bu turda muhalefet son kozlarını oynayarak milletvekillerini “hayır” oyu vermeye iknaya çalışacak.

Çarşamba günü başlaması beklenen ikinci tur oylamalarında, teklifin tümü ve maddeleri görüşmeye açılmayacak. Milletvekilleri maddeler ve teklif üzerine konuşma da yapmayacak. Bu nedenle CHP'nin oylamaları yavaşlatma taktiğine başvurması bekleniyor.

CHP Anayasa Mahkemesine taşıyacağını duyurduğu gizli oy ihlallerini  belgelemeyi de sürdürecek. İlk turda bir kez oy kullanmayan CHP, özel bir durum olmazsa 2. turda da oy kullanmaya devam edecek. 1. turda milletvekillerinin tutuklanmasını protesto etmek içi oy kullanmayan HDP, ikinci turda da bu tutumunu sürdürecek.

Muhalefet son kozlarını oynayacak ama paketin referanduma sunulması için gerekli oyun çıkması durumuna karşı da hazırlıklarını yapmaya başladı.

CHP, “Ayağa kalkıyoruz” eylemleri ile kampanyasına başlarken HDP de son grup toplantısında tavrını net olarak koydu, hatta “hayır”ın nedenlerini sıraladı.

MUHALEFETİN ÖNÜNDEKİ İKİ ENGEL

Ancak paket referanduma taşınırsa muhalefetin önünde hem propaganda süreci hem de katılımla ilgili ciddi handikaplar bulunuyor. CHP için OHAL koşullarında gerçekleştirilecek kampanya süreciyle ilgili ciddi soru işaretleri var. Eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda il ve ilçe yöneticisi tutuklanan HDP için durum daha sıkıntılı. İki parti de “Hayır” çağrısını nedenleriyle en iyi şekilde anlatabilmek için kafa yormaya, yeni mecralar ve sloganlar aramaya başladı.

REFERANDUMA KATILIM DÜŞÜK

Muhalefetin önündeki sorunlardan biri de referandumlara katılım oranındaki düşüklük. Genel seçimlerde yüzde 85 oranındaki katılım oranı referandum söz konusu olunca yüzde 70'lere iniyor. Cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesi için 2007 yılında yapılan referanduma katılım oranı yüzde 67 oldu. Bu oran 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinde yüzde 73'e çıktı.

SANDIĞA GİTMEMEK 'EVET' DEMEK

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'a göre, “Sandığa gitmemek “evet” oyuna destek anlamına geliyor. Seçmen sayısı değil sandığa giden, oy veren seçmen üzerinden hesap yapıldığı için mutlaka sandığa gidilip oy kullanılması gerekiyor. Akar, söz konusu teklifin parti meselesi değil ülke-vatan, Türkiye'nin geleceği meselesi olduğu için tüm seçmenin sandığa gitmesinin önemine dikkat çekiyor. Bu açıdan yürütülen kampanyalarda sandığa gitme çağrısı da önemli bir başlık olacak.

HDP SANDIĞA ÇAĞIRACAK

Katılım oranıyla ilgili en büyük endişeyi ise HDP taşıyor. 2010 referandumunda BDP boykot çağrısı yapmıştı. HDP bu referandumda seçmenine 'sandığa gidin, hayır deyin' çağrısı yapacak. Bölgede OHAL değil, sıkıyönetim yaşandığına dikkat çeken HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, bu ortamda ne kadar etkili, özgür “Hayır” kampanyası yürütülebileceğini soruyor. 'Kampanya yapmanın çok mümkün olmadığı' ortamda HDP seçmeninin son 2 yılda yaşadıkları da bir başka bariyer. Aylarca süren abluka ve çatışmalar, beraberinde gelen yüzlerce ölüm seçmende, “Daha kötü ne olabilir?” yaklaşımına yol açıyor. HDP Milletvekili Pir de bazı HDP seçmenlerinin bu yaklaşım içinde olduğunu doğruluyor. Bu nedenle HDP referandumda “Hayır” çağrısı kadar, “sandığa gidin” çağrısı da yapmak zorunda kalacak.