CHP Hulusi Akar'da ısrarlı

CHP, Ekim ayı çalışma takvimini belirleyen 15 Temmuz Darbe Komisyonu’nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın çağrılmamasına sert tepki  gösterdi. Komisyon üyesi İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Komisyona aktif Genelkurmay Başkanı gelsin. Bize Genelkurmay’da beş buçuk saatte olanların açıklamasını versin” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray, komisyonun AK Parti’li başkan ve başkanlık divanı tarafından amacından saptırıldığını söyledi. Çıray, komisyonun bugünkü toplantısına çağrılan davetliler konusunda söz aldı ve şu görüşleri dile getirdi:

'Enişte' ve komutanlar darbe komisyonuna!'Enişte' ve komutanlar darbe komisyonuna!

'ÜÇ SENARYO VARDI'

“Bugün haklı çıkmanın üzüntüsü içerisindeyim. Yenikapı ruhuna uygun olarak tüm muhalefet partileri Başkanlık Divanında yer alsın istedim. Fakat bu istek kabul görmedi. Beşinci maddede çağrılacak olanların başkan tarafından belirlenmesini de komisyon ruhuna ve içtüzüğe uygun bulmadık. Ortak karar alınmalıydı. Kimlerin çağrılacağını ortak listeleri gözden geçirerek belirlemeliydik. İki emrivaki oldu. Kesin liste görmek istemiyorum. Tartışmaya açıp öncelik sırası yapmamız lazım. İlk toplantıda da söylemiştim. 15 Temmuz darbe girişimi nasıl hayata geçti? 15-16 Temmuz’da ne oldu. Bunların cevabı önemliydi. Kamuoyunda bu konuda tartışılan üç farklı yaklaşım vardı. Birincisi bunun arkasında tamamen FETÖ örgütü yer alıyordu. İkinci yaklaşıma göre darbe bir senaryo idi. Tabii biz böyle düşünmüyoruz. Üçüncü yaklaşıma göre, Cumhurbaşkanı ve hükümet darbeden erken haberdar olmuş, fakat buna rağmen harekete geçmeyerek bastırmamayı seçmiş.”

'GENELKURMAY BAŞKANI ANLATMALI'

“Kamuoyunun vicdanını aydınlatmak için ‘İstihbarat cumhurbaşkanına ne zaman gitti’, ‘Beş buçuk saatte neler oldu?’ ‘Genelkurmay'da MİT Müsteşarı ne dedi’  ‘Yurtdışı arandı mı?’, ‘Bu konudaki telefon kayıtları var mı’ gibi soruların cevaplandırılması önemli. Ancak bu soruların cevaplarını açığa çıkarmak için demokratik usuller gerekli. Zaman kaybettiriyorsunuz. Bu AKP ve Cumhurbaşkanına zarar verir. Örtbas etmeye çalışılıyor görüntüsü verilmemeli. Dolayısıyla öncelikle aktif siyasette, bürokraside olanlar gelmeli. Mesela ilkin aktif Genelkurmay Başkanı gelmeli. Beş buçuk saat ne yaptığını, darbecinin kullandığı helikopterde neler olduğunu anlatmalı. Yoksa saikler, amaçlar çözülemez. Darbeden sonra Türkiye Kıbrıs’ta taviz verdi, Suriye’ye girmek istemediği halde girdi. ‘Nurculuk hareketi nerden geldi, nereye gidiyor’ felsefesi ve sorusunun yanıtı acil değil. Bize ne bundan! Milletin vicdanını tatmin edecek şekilde darbenin hedefi ve menzili belirlenmeli. Bunu kim engellerse kripto FETÖ’cüdür." (DUVAR)